اگر به سوارکاری علاقه دارید و برای اولین بار میخواهید سوارکاری کنید اما میترسید و فکر میکنید که نمیتوانید در این ورزش موفق باشید، جای نگرانی نیست، زیرا این احساس شما کاملاً طبیعی است و هرکسی که برای اولین دفعه بخواهد سوار حیوانی به بزرگی اسب شود، این احساس ترس را خواهد داشت. برای موفق شدن و پیشرفت در سوارکاری بهتر است حتماً تحت نظر یک مربی حرفهای آموزش ببینید و نکات سوارکاری را بهخوبی آموزش ببینید.
داشتن یک مربی حرفهای برای آموزش سوارکاری نهتنها به شما احساس امنیت خاطر بیشتری میدهد بلکه با ارائه نکات ایمنی و اصلی، اعتمادبهنفس کافی برای شروع کار را برای شما فراهم میکند. اسب سواری ورزشی سرگرمکننده است که نیاز به شجاعت و علاقه برای شروع کار دارد. برای موفقیت در اسب سواری لازم است نکتههایی را بدانیم. واسط کالا در مقالهٔ نکات سوارکاری شما را با این نکات آشنا میکند، با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید
برقراری ارتباط با اسب
برقراری ارتباط با اسب، نخستین نکته در سوارکاری است که باید به آن توجه کرد. برای برقراری ارتباط با اسب حتی میتوانیم با دادن هویج به اسب یا نوازش کردنش، با او ارتباط برقرار نماییم؛ ناگفته نماند که این کار برای اسبهای تربیتشده و اهلیشده، مناسب است و نوازش کردن اسبهای وحشی کار خطرناکی است.
بهطورکلی باید بتوانید اعتماد اسب را نسبت به خود جلب نمایید تا اسب به هنگام سواری رم نکند یا اینکه از هر کار کوچکی ناراحت نشود.
هنگامیکه اسب گوشهای خود را به سمت عقب میچرخاند، یعنی او ترسیده یا خشمگین شده و یا قصد آزار رساندن به شما را دارد؛ اما مطمئن باشید که اگر اسب را اذیت نکنید، هیچگاه به شما آزاری نمیرساند، زیرا اسبها حیوانات باهوشی هستند که حافظهٔ بلندمدت خوبی دارند. مگر اینکه شما کاری کنید که اسب دوست نداشته باشد و عصبانی شود و بخواهد کار شما را تلافی کند.

نکات ایمنی در سوارکاری
برای اینکه در اولین تجربه سوارکاری خود احساس آرامش داشته باشید و آموزش سوارکاری را با استرس کمتری شروع کنید، باید قوانین و نکات ایمنی را بدانید و همیشه از آنها پیروی کنید. برای داشتن یک اسب سواری امن و لذتبخش، لازم است که موارد زیر را حتماً در سوارکاری رعایت کنید:
- از کلاه ایمنی مخصوص سوارکاری استفاده کنید.
- هنگام اسب سواری هوشیار باشید و تمام حواس خود را فقط بر سوارکاری متمرکز کنید.
- با پوشیدن چکمه مناسب سوارکاری از پاهای خود محافظت کنید.
- رکابها، افسار و زین را حتماً تنظیم کنید.
- از مانژهای مناسب سوارکاری برای هر سوارکار استفاده کنید.
سوارشدن بر اسب
شما میتوانید با پیروی کردن از مراحل زیر، بهراحتی سوار اسب شوید:
- برای اولین دفعه، حتماً از کسی بخواهید که اسب را برای شما ثابت نگه دارد.
- قبل از سوارشدن، رکاب خود را حتماً بررسی کنید. اگر رکاب بهاندازه کافی محکم بسته نشده باشد، ممکن است هنگام سوارشدن، زین به دور اسب بچرخد و باعث زمین خوردن شما شود.
- افسار اسب را در دست چپ خود در جلوی زین بگیرید. حتماً افسار را آرام و به حالت شل در دست خود نگهدارید تا هنگام سوارشدن آن را نکشید فقط توجه داشته باشید که هنگام حرکت، افسار از دست شما رها نشود.

نحوهی قراردادن پا
- پای چپ خود را در رکاب اسب قرار دهید و سعی کنید از سمت چپ اسب سوار شوید. حتماً سینه کف پای شما باید بهطور کامل روی رکاب قرار بگیرد.
- وزن خود را روی پای چپ بیندازید و سعی کنید با صاف کردن زانوی پای چپ، خود را به سمت بالا بکشید و حالت ایستاده به خود بگیرید.
- پای راست خود را تاب دهید و با دقت به سمت راست اسب ببرید. آنقدر پای راست را بالا ببرید که به پشت اسب برخورد نکند.
- بهآرامی روی زین بنشینید.
- طول افسار را تنظیم کنید.
- پای راست خود را بهدرستی در داخل رکاب قرار دهید.
نحوه مهار کردن اسب
پس از سوارشدن بر روی اسب، مطمئناً باید کمی اسب را مهار کنید و سعی کنید روی اسب به تعادل برسید. از مهمترین نکات سوارکاری رسیدن به تعادل است. برای این کار از مراحل زیر پیروی کنید:
- ابتدا وضعیت نشستن خود را روی زین ثابت کنید.
- کمی به سمت عقب تکیه دهید و پاهای خود را محکم نگهدارید.
- در صورت نیاز حتماً شاخ یا جلوی زین را برای تنظیم کردن وضعیت نشستن خود، در دست بگیرید.
- با گفتن آوای «اوها» با تن صدای نرمال، به اسب خود بفهمانید که میخواهید او را آرام کنید.
- افسار اسب را بهآرامی به سمت عقب بکشید. این کار را محکم انجام ندهید بلکه باکمی سفت و شل کردن افسار، به اسب فشار کمی بیاورید. فراموش نکنید که بخشی از افسار به دهان اسب متصل است و این قسمت او بسیار حساس است.
- بهمحض اینکه اسب شما از حرکت ایستاد، افسار او را رها کنید و بهعنوان تشکر کردن او را با ضربه آرامی، نوازش کنید.

سواری در حین قدم زدن
چطور از اسب بخواهید که قدمزنان به شما سواری بدهد؟ پس از سوارشدن و مهار کردن اسب، نوبت به قدم زدن بااین موجود دوستداشتنی میرسد. به یاد داشته باشید که هنگام اسب سواری باید تا جای ممکن، بدن خود را در حالت آرام و بدون استرس قرار دهید. منقبض کردن عضلات و سفت کردن بدن خودتان همهچیز را دشوارتر میکند. برای راه بردن اسب خود از مراحل زیر پیروی کنید:
- به قرار گرفتن پاهای خود در رکاب دقت کنید. پاهای شما باید بهطور کامل و یا حداقل یکسوم آنها در رکاب قرارگرفته باشند و باعث شوند شما احساس راحتی کنید.
- افسار اسب خود را در یک یا در هر دو دست بگیرید (سوارکاران غربی معمولاً افسار را در یک دست و سوارکاران انگلیسی در دو دست میگیرند). البته افراد مبتدی باید دقت داشته باشند تا افسار اسب را محکم نکشند و زیاد آن را رها نکنند.
- کاملاً راحت روی زین بنشینید و کمی افسار را شل در دست بگیرید.
- شما میخواهید به جلو حرکت کنید، پس نباید با محکم گرفتن افسار و کشیدن آن به سمت عقب، اسب را مهار و متوقف کنید.
لگد زدن ممنوع
- ساق پاهای خود را خیلی آرام به سمت بدن اسب فشار دهید (نباید با پاهایتان به اسب خود لگد بزنید). با این فشار به اسب علامت میدهید که وقت حرکت است. اگر اسب شما خیلی آرام یا به عبارتی تنبل است، شاید لازم باشد با ضربه کوچکی باپاشنه پاهای خود، او را به حرکت وادار کنید.
- قوز نکنید و پشت خود را کاملاً صاف و سر را بالا نگهدارید. نگاه شما باید در راستای میان دو گوش اسب شما قرار داشته باشید.
- وقتی اسب شما شروع به حرکت کرد، دیگر پاهای خود را به بدن اسب فشار ندهید. پاها را محکم و راحت نگهدارید وزن خود را روی پاشنهها تکیه دهید.

نکات سوارکاری در یورتمه
بعدازاینکه یاد گرفتید چگونه با اسب قدم بزنید، باید یاد بگیرید که چگونه میتوان با هر اسب یورتمه رفت؟ زیرا یورتمه نوعی از قدم زدن اسب است که دست و پای اسب بهطور هماهنگ درحرکت هستند.
برای جلوگیری از ضربههای محکم و یک شروع خوب برای یورتمه رفتن، از نکات سوارکاری زیر پیروی کنید:
- پسازاینکه پیادهروی را با اسب خود شروع کردید و با خلقوخوی اسب آشنا شدید، با ضربهٔ آرامی توسط پاهایتان به دو طرف بدن اسب، به او بفهمانید که باید یورتمه برود. اگر اسب شما هنوز به پیادهروی عادی خود ادامه داد، با ضربه کوچکی از طریق پاشنه پا، او را آمادهٔ یورتمه کنید.
- از گرفتن سر زین برای ثابت نگهداشتن بدنتان اصلاً نترسید. شما میتوانید یک طناب به سر زین خود اضافه کنید. این بندها قیمت چندانی ندارند، اما گرفتن آنها هنگام اسب سواری، امنیت بیشتری را برای شما فراهم میکنند و به شما کمک میکنند تا بهتر تعادل خود را حفظ کنید.
- تا زمانی که به یورتمه رفتن تسلط پیدا نکنید، احساس ناخوشایندی به شما دست خواهد داد. پس فراموش نکنید این اولین تجربه شما در سوارکاری است و نباید به این زودی ناامید شوید.
به بدن اسب فشار نیاورید
- عضلات بدن خود را سفت نکنید و با پاهای خود به بدن اسب فشار نیاورید. مطمئن باشید ریلکس نگهداشتن بدن، همهچیز را آسانتر و راحتتر میکند.
- بدن خود را روی زین ثابت کنید و با اسب خود همگام شوید.
- پاهای خود را ثابت نگهدارید وزن خود را روی پاشنه پاها تکیه دهید.
- از افسار اسب خود برای کمک به ایجاد تعادل استفاده نکنید. با این کار ممکن است به دهان اسب آسیب وارد کنید. درصورتیکه برای ثابت نگهداشتن خود و ایجاد تعادل به کمک نیاز داشتید، سر زین خود را بگیرید.
- از بین دو گوش اسب به جلو نگاه کنید و صاف و محکم بنشینید. برخی از سوارکاران، بر روی اسب خم میشوند این حرکت به تعادل آنها کمک میکند اما برای عضلات گردن و کمرشان ضرر دارد.

- در ابتدا بهآرامی یورتمه بروید و سپس کمی سرعت را بالا ببرید.
- در ابتدای کار شاید هماهنگ شدن با اسب برای شما سخت باشد؛ اما مطمئناً با تمرین میتوانید در اسب سواری مسلط تر عمل کنید.
نکات سوارکاری در همگام شدن
برای یادگیری این مهارت از مراحل زیر پیروی کنید:
- برای این حرکت بیشتر از زانو عضلات ران استفاده میکنید.
- وقتی ضربات یک-دو-یک-دو را هنگام یورتمه رفتن با اسب تجربه میکنید، متوجه میشوید که این ضربات باعث میشوند، هنگامیکه اسب با پاهای عقب خود گام برمیدارد، بدن شما باکمی ضربه از زین جدا شود. همریتم شدن به معنای بالا و پایین شدن بدنتان برای جلوگیری از این ضربه است.
- از زانو و ساق پای خود بهعنوان نقطه محوری برای تاب خوردن به سمت بالا و پایین استفاده کنید.
- با جلو رفتن کتف بیرونی اسب، کمی بدن خود را بلند کرده و با برگشت کتف بهجای خود بنشینید.
- حتماً به حرکات اسب دقت کنید و مطمئن شوید که بدن شما هماهنگ با حرکات کتف اسب بالا و پایین میشود.
- فراموش نکنید که هنگام نشستن، این کار را بهآرامی انجام دهید تا به کمر اسب خود آسیبی وارد نکنید.
- ناامید نشوید، مطمئناً با تمرین بیشتر خودتان کمکم هماهنگی لازم را در این زمینه به دست میآورید.
چهارنعل رفتن
یکی دیگر از نکات سوارکاری چهارنعل رفتن اسب است که در این مقاله باهم نحوه چهارنعل رفتن با اسب را یاد خواهیم گرفت. وقتی میخواهید با اسب خود چهارنعل بروید، متوجه میشوید این کار نسبت به یورتمه رفتن با اسب کمی آسانتر است. برای چهارنعل رفتن از مراحل زیر پیروی کنید:
- برای حرکت چهارنعل، باید کار خود را با یورتمه رفتن با اسب آغاز کنید.
- گاهی اوقات، تازهکارها بهراحتی حرکت سریع یورتمه رفتن را با حرکت چهارنعل اشتباه میگیرند. برای اینکه بتوانید با اسب خود چهارنعل بروید، باید در ابتدا با اسب خود یورتمه بروید و سپس با انتقالی درست، حرکت را به چهارنعل تغییر دهید.

- علامتهایی که اسب را وادار به چهارنعل رفتن میکند، از اسبی به اسب دیگر میتواند متفاوت باشد. پس در این مورد حتماً از مربی خود کمک بخواهید.
- معمولاً نشانهای که به اسب میفهماند باید حرکت چهارنعل را آغاز کند این است که چند اینچ پاهای خود را به سمت عقب ببرید و با فشار دادن آرام پاها به بدن اسب، او را آماده حرکت چهارنعل کنید.
- سعی کنید تعادل خود را در مرکز زین حفظ کنید و اجازه دهید کمر و پهلوهایتان هماهنگ با حرکت اسب، به جلو عقب بروند.
مواظب افسار باشید!
- هرگز افسار اسب را محکم نگیرید یا آن را به عقب نکشید (مگر اینکه سرعتتان خیلی زیاد باشد و بخواهید سرعت خود را کاهش دهید). بهجای کشیدن افسار اسب خود، اجازه دهید اسب شما آزادانه سرش را حرکت دهد و سعی کنید بر ایجاد تعادل بدن خود روی زین تمرکز کنید.
- وقتی میخواهید سرعت خود را کم کنید، بهآرامی افسار اسب را به عقب بکشید. (نباید این کار را با شدت زیاد انجام دهید، زیرا ممکن است به دهان اسب وارد شود) و سپس با دادن تمرینهای لازم به اسب، به او فهمانید که باید حرکت چهارنعل را به یورتمه تبدیل کند.
- برای مسابقات اسبدوانی هم اسبها چهارنعل حرکت میکنند زیرا سرعت بیشتری به اسب میدهد و به سم آنها آسیب نمیرساند.
نکات سوارکاری برای سرعت اسب
پس از چهارنعل رفتن و تسلط پیدا کردن روی این حرکت، نوبت به تاختن با اسب میرسد. در این حرکت سرعت شما بهمراتب بیشتر از چهارنعل میشود. پس داشتن کنترل بر روی اسب یکی از لازمههای اصلی این حرکت است.
تاختن با اسب فقط مخصوص سواران باتجربه و حرفهای است؛ زیرا در این حرکت، کنترل و متوقف کردن اسب دشوارتر است و در برخی مواقع اگر سوارکار نتواند بهدرستی از پس این کار بربیاید، ممکن است به خود و اسب آسیب جدی وارد کند. برای اینکه این حرکت را بهدرستی انجام دهید، از قوانین زیر پیروی کنید:
- تاختن با اسب، خیلی شبیه به حرکت چهارنعل است. تفاوت اصلی این حرکت با چهارنعل این است که درحرکت تاختن، اسب برای پوشش دادن فضای بیشتر و افزایش سرعت حرکت، پاهای خود را در فاصله بیشتر باز میکند و به عبارتی بدن خود را بیشتر کش میدهد.
- علاوه بر بدن، در این حرکت، اسب شما باید در گردن و پاهای خود نیز، کشش بیشتری ایجاد کند
- قبل از شروع به تاختن، ابتدا کار خود را با حرکت چهارنعل آغاز کنید و مطمئن شوید که کنترل و تسلط کافی بر اسب، تعادل و سرعت خوددارید سپس شروع به تاختن کنید.

حرکت به جلو!
- برای اینکه به اسب خود علامت دهید که وقت تاختن است، باید بدن خود را کمی به جلو مایل کنید و کمی از روی زین بلند شوید.
- دستان خود را در بالای گردن اسب خود قرار دهید.
- پاهای خود را بهآرامی به بدن اسب فشار دهید و از او بخواهید تا کشش و سرعت خود را بیشتر کند.
- پاهای خود را بهدرستی در رکاب قرار دهید سپس وزنتان را روی پاهایتان تکیه دهید. بهاینترتیب میتوانید تعادل خود را بهدرستی حفظ کنید.
به انتهای مقاله نکات سوارکاری نزدیک میشویم. آخرین موردی که اسبسواران حرفهای آن را میآموزند، چگونگی پریدن با اسب از روی موانع است.
نحوه پرش از روی موانع
گذر و پرش از روی موانع با اسب میتواند کار بسیار پرهیجان و سرگرمکنندهای باشد اما در صورتی از این حرکت لذت میبرید که بهاندازه کافی آمادهباشید! بهتر است پس از تسلط پیدا کردن روی حرکات قبلی، با کمکمربی خود، کار پرش را از موانع کوچک و کوتاه شروع کنید. استفاده از راهکارهای زیر نیز، میتواند تا حد زیادی به شما در این راه کمک کند:
- پرش با اسب، تقریباً مثل این است که هنگام چهارنعل رفتن، اسب شما گامهای بلندی بردارد.
- برای پریدن، اسب شما باقدرت زیاد، پاهای عقب خود را به زمین فشار میدهد و با بلند کردن پاهای جلو، میپرد.
- همیشه به یاد داشته باشید که باید در طول پرش، بدن خود را کمی به جلو تکیه دهید تا بتوانید بهطور کامل تعادل خود را بر روی اسب حفظ کنید.

- هنگام پرش باید به جلو نگاه کنید نه به سمت پایین.
- دستهای خود را کمی به سمت گردن اسب هدایت کنید تا هنگام پرش، بهطور ناخودآگاه افسار را نکشید.
- بهمحض انجام شدن پرش، به حالت اول برگردید و روی زین جای بگیرید. باید حالت بدن خود را به حالت بدن در حرکت چهارنعل بازگردانید.
نحوه پیاده شدن از اسب
اولین کاری که باید برای پیاده شدن از اسب انجام دهید، این است که مطمئن شوید اسب شما ثابت و بدون حرکت میایستد. سپس میتوانید با بهکارگیری نکات زیر، درنهایت ایمنی از اسب پیاده شوید:
- اسب خود را ثابت نگهدارید.
- ابتدا هر دو پا را از رکاب کاملاً خارج کنید تا هنگام پایین آمدن، پای شما به رکاب گیر نکند و موجب آسیب دیدن شما نشود.
- افسار اسب را در دست چپ خود نگهدارید و آن را محکم نگهدارید تا اگر اسب شما خواست به جلو حرکت کند، با کشیدن افسار، او را مهار کنید.
- به سمت جلو خم شوید و هر دو دست خود را روی گردن اسب بین کتفهای او قرار دهید. سپس کمی از روی زین بلند شوید.
- پای راست خود را به سمت پشت اسب تاب دهید. پای خود را بهاندازه کافی بلند کنید تا به پهلوی اسب در پشت زین گیر نکند.
- با تاب دادن پای راست خود، از سمت راست اسب به سمت چپ او، هدایت کنید.
- وقتی هر دو پای شما در سمت چپ اسب قرار گرفتهاند، عملاً پایین آمدهاید.
افسار را محکم بگیر!
- بهمحض اینکه از اسب خود پایین آمدید، افسار را با دست راست بگیرید؛ و سپس آن را در جلوی او قرار دهید تا بتوانید کنترل را به دست بگیرید.
- پس از سوارکاری ، هرگز فراموش نکنید که باید مراقبتهای لازم از اسب خود را به عمل بیاورید و او را برای سواریهای بعدی آماده کنید.
- اسب سواری هم مانند هر ورزش دیگری نیازمند یادگیری مهارتها، نکات و اصول خاص خود است. در مقاله فوق بهطورکلی چگونگی اسب سواری، تکنیکها و نکات سوارکاری را آموزش دیدید. مشاهده نمودید که سوارکاری کار سختی نیست، بلکه کافی است این نکات را بدانید و به هنگام تمرینهای مکرر خود به کار ببندید تا به یک اسبسوار حرفهای مبدل گردید.

کلام آخر
به پایان مقاله نکات سوارکاری رسیدیم امیدوارم نکاتی که در آن گفته شد، بتواند از شما یک اسب سوار حرفهای بسازد.
میتوانید از باقی مقالات در جهت آشنایی با انواع اسب از وبلاگ واسط کالا موضوع موردنظرتان را جستجو کنید.
و همچنین برای خریدوفروش اسب موردنظر خود میتوانید به سایت واسط کالا یا اپلیکیشن واسط کالا مراجعه کنید.
سلام ممنون از اموزش خوبتون من میخواستم سوار کاری شروع کنم استرس داشتم ولی با اموزش نایب که شما دادید خیالم راحت شد ممنون اجرتون با خدا ….. خدانگهدار