علت لیس زدن سگ

سگها نمیتوانند حرف بزنند و با سخن گفتن احساساتشان را با ما نشان دهند. آنها هنگام هیجانزدگی، ناراحتی و شادی فقط میتوانند پارس کنند و یا شما را لیس بزنند. البته علت لیس زدن سگ میتواند عوامل مختلفی باشد و البته باید به آنها رسیدگی کرد و از آن پیشگیری کرد.
ازآنجاییکه بزاق دهان سگ دارای آنزیمهایی است که باکتریها را از بین میبرد و هنگامیکه سگ خود را لیس میزند، به خلاص شدن او از شر بافت مرده و پاک شدن آلودگی زخمها کمک میکند. البته ممکن است در اثر لیسیدن زیاد زخمها را دوباره باز کنند یا آسیبهای دیگری به وجود آوردند.
تفسیر رفتارها و اعمال سگها شاید برای برخی سخت و دشوار باشد. برای مثال ممکن است مشکلی در انگشتان دستوپای سگ رخداده است که همیشه دستهایش را لیس میزند. اگر به مشکل او رسیدگی نکنید مشکلش وخیمتر خواهد شد.
البته گاهی اوقات نیز سگ شما به دلیل شادی و خوشامدگویی از کسی که دوستش دارد او را لیس میزند. باید تفسیر رفتارهای سگ را بدانید. در این مقاله سعی کردهایم تا چندین مورد از دلایل شایع لیس زدن سگها هنگام برخورد با اتفاقهای مختلف بررسی کنیم.
دردها مهمترین علت لیس زدن سگ
درد در قسمتهایی از بدن سگها باعث میشود تا آنها هر قسمت از بدن خود را لیس بزنند. بیشتر از سایر قسمتهای بدن، دستها و پاهای سگ بیشتر در معرض درد و التهاب هستند به همین دلیل سگها بیشتر دستوپاهای خود را لیس میزنند.
برخی از مشکلات و بیماریهای سگ وجود دارند که علت لیس زدن سگ و جویدن دست و پای او میشود. همانطور که گفته شد، بزاق دهان سگ آنزیمهایی دارد که باکتریها را از بین میبرد به همین دلیل اگر قسمتی از بدن سگ زخم شود و یا درد داشته باشد با لیس زدن درد آن را تسکین میدهد.

آلرژی
ممکن است یک سگ هنگام مواجهشدن با موادی مانند مواد شوینده، آفتکشها و حشرات دچار تحریک پوستی شود. برای اینکه متوجه شویم که سگ ما به آلرژی مبتلا شده باید میزان خارشهای روزانه و به لیس زدنهای مکرر دقت کنید. این دو مورد ناشی از آلرژی سگ شما است. البته این نوع آلرژیها اغلب نتیجه آلرژی به غذا یا عوامل محیطی ازجمله کپک است.
علت لیس زدن سگهایی که آلرژی دارند میتواند بهراحتی مشخص شود. برخی از سگها به حشرات و نیش آنها حساسیت داند و باید آنها را از مکانهایی مانند مرغداری دورنگه دارید.
دلزدگی یا اضطراب
همانطور که افراد مبتلا به اضطراب و استرس ممکن است ناخنهای خود را گاز بگیرند یا موهایشان را بچرخانند، سگها نیز میتوانند در برابر ناراحتیهای روانی واکنشهای جسمی داشته باشند. در حقیقت، بعضی از سگها شرایطی مشابه اختلال و وسواس فکری و عملی انسان دارند. این مشکل در سگها باعث لیسیدن، خاراندن بدن یا جویدن بدن این حیوان شود.
البته دقت کنید که برخی از این موارد اگر بیشازحد انجام شود به سگ شما صدمه خواهد زد و باید علت را بیابید. اگر سگ شما مشکلات روانی مانند افسردگی دارد او را به دامپزشک نشان دهید.
پوست خشک
یکی دیگر از دلایل لیس زدن سگ مربوط به پوست خشک آن است. عوامل مختلفی ازجمله آبوهوای زمستان و کمبود اسیدهای چرب میتواند باعث خشکی پوست سگها شود. حیوان خانگی شما ممکن است با خراشیدن یا لیس زدن پوست خود به این ناراحتی پاسخ دهد. او میخواهد پوست خود را کمی خنک و چرب کند. البته برخی سگها که همیشه حمام برده میشوند نیز این مشکل را دارند زیرا مواد شوینده باعث خشک شدن بدن آنها و درنتیجه سوزش پوست خواهد شد.

عدم تعادل هورمونی
ممکن است بدن سگ شما بهاندازه کافی هورمون تیروئید تولید و یا مقدار زیادی هورمون کورتیزول را خارج نکند. این مشکل باعث میشود که عفونتهای سطحی در پوست سگ شما رخ دهد. حتی ممکن است لکههای طاسی را نیز برد بدن او مشاهده کنید. به همین دلیل سگ شما بدن خود را لیس میزند و یا آن را میخاراند.
پیشنهاد میکنیم خواندن مطلب درمان عفونت سگ را از دست ندهید.
انگلها و حشرات
ازجمله شایعترین علت لیس زدن سگ انگلها هستند. جویدن یا خارش این انگلها مانند، کک، کنه و کنه باعث اذیت شدن سگ میشود. کنهها بسیار ریز هستند و اغلب با چشمهای تیزبین فقط قابلمشاهده هستند. اما ککها را معمولاً بهراحتی میتوان دید؛ بنابراین تشخیص اینکه بدن حیوان شما کنه یا کک دارد بسیار سخت است.
اگر احتمال میدهید که بدن او کنهزده است حتماً او را به یک دامپزشک نشان دهید و داروهای او را استفاده کنید.
علاوه بر این موارد، عفونتهای پوستی، درد آرتروز در مفصل. یا حتی گزگز کردن و بیحسی میتواند برای سگ دردآور باشد. برخی موارد مشکلات عصبی موجود در قسمتهای بدن او باعث میشود تا او برای التیام درد، بدنش را لیس بزند.
حالت تهوع
از دیگر دلایل لیس زدن سگ میتوان به حالت تهوع اشاره کرد. حتی در انسانها نیز دیدهشده است که هنگام بروز مشکلات معده و حالت تهوع، دهان بدمزه میشود و بزاق اضافی تولید میشود. این مورد برای سگها نیز صدق میکند. آنها در صورت بروز هرگونه اختلال اساسی که باعث تهوع او شود، شروع به لیس زدن میکنند. اگر این علائم در سگ شما بیش از 24 ساعت طول کشید و یا اینکه با استفراغ، اسهال یا کماشتهایی همراه است، بهتر است که با دامپزشک تماس بگیرید.
اگر سگها غذاهایی را مصرف کردهاند که باعث تهوع و معده درد در آنها شده است، باید بسیار مراقب باشید. او را درمان کنید و نگذارید که زبان او بیشتر از این کف کند. البته در یکی از مقالات سایت علت کف کردن دهان سگ هم گفتهشده است.
گرسنگی یا تشنگی
شاید یک سگ تشنه است و با بیرون آوردن زبانش سعی دارد به شما بفهماند که تشنه و یا حتی گرسنه است. علت لیس زدن سگ گاهی اوقات میتواند نشان کمبود آب در بدن او باشد. اگر حس کردید که سگ شما تشنه شده است و یا غذا نخورده شاید لیس زدن به شما هشداری برای توجه شما به او است.

مشکلات دهان و دندان
هر چیز دردناک یا غیرعادی در دهان سگ شما میتواند باعث بروز درد و درنهایت لیس زدن او شود. در مقالهی علت کف کردن دهان سگ به این بحث پرداخته شد. اگر یک سگ غذای نامناسب و سختی را خورده باشد که دندانهایش مشکل پیداکرده است باید او را به یک دامپزشک برید.
البته رسیدگی به دهان و دندان سگ از موارد بسیار مهمی است که باید همیشه به آن توجه کنید. اگر هم که تجربهی کافی دارید خودتان دهان او را نگاه کنید تا بدانید مشکل از لثه است یا دندان؟
محبت
محبت رایجترین علت لیس زدن سگ است. سگها برای ابراز محبت و تشکر از صاحب خود نیز او را لیس میزنند.
این کار باعث میشود سگ شما اندورفینهای لذت بخشی را ترشح کند و آنها را آرام کند؛ اما گاهی اوقات ممکن است این کار آزاردهنده باشد. اما باید گفت که سگها اینگونه بوی شما را بیشتر استشمام میکنند و بیشتر به شما عادت میکنند. اگر میخواهید این عادت را ترک کنند بهتر است او را ترک کنید تا متوجه اشتباهش شود.

اختلال عملکرد شناختی
سگهای مسن که حافظهی کمتری دارند، دستان خود را بیشازحد لیس میزنند. یا اگر سگی براثر حادثهای شکلی برای مغز و اعصاب او رخ دهد به دلیل تغییر در شناخت و رفتار او، خواهید دید که همواره در حال لیس زدن اطراف و اسباببازیهای خود است.
وسواس
استرس، فشارهای عصبی، اضطراب، جدایی و از دست دادن عزیزان سگ، ناراحتی و سایر بیماریهای روانشناختی او میتوانند علت لیس زدن سگ باشد. برخی از سگها به شدت به آراستگی خود اهمیت میدهند. نظارت دقیق بر رفتارهای این سگ میتواند این وسواس به اسباببازیهایش نیز باشد. علت لیس زدن سگ میتواند همین وسواس نیز باشد. اگر سگ شما این اتفاق برایش افتاد، او را به دامپزشک نشان دهید. او با تشخیص وسواس در سگ شما، قطرههای آرامبخش و خوراکیهایی مناسب را تجویز میکند تا حال وسواسی سگ شما بهتر شود. البته شما خودتان میتوانید مقداری سرکهی سیب رقیق شد را روی پوست او بگذارید. اما ابتدا باید دامپزشک نیز او را مداوا کند.
اگر محیط را آرام و بدون سروصدا را برای او فراهم کنید مطمئناً اضطراب کمتری خواهد داشت. داروهایی مانند فلوکستین و کلومیپرامین با دامپزشک صحبت کنید و برای او استفاده کنید. البته این داروها شاید عوارض داشته باشد.
حتی سگهایی که اعتمادبهنفس پایینی دارند و افسرده شدهاند نیز همیشه در حال لیس زدن اطراف خود هستند. لیس زدن میتواند علت افسردگی سگ نیز باشد.
چگونه از لیس زدن جلوگیری کنیم؟
اگر نتوانستید که خودتان دلایل لیس زدن سگ را دریابید بهتر است با یک دامپزشک مشورت کنید و از او کمک بگیرید.
دامپزشک شما احتمالاً یک آزمایش کامل برای یافتن دلایل فیزیکی یا متابولیکی برای لیس زدن سگ انجام میدهد. یک معاینه کامل فیزیکی و آزمایش آزمایشگاهی میتواند به تشخیص او کمک کند. سپس اگر یک اختلال پزشکی پیدا شود درمان خاصی را برای مشکل او ارائه خواهد داد.

اما اگر علت لیس زدن دلایلی مانند اضطراب، بیحوصلگی و یا هرگونه اختلال محیطی باشد او راههای کاهش اضطراب و شادمانی سگ را به شما پیشنهاد میکند. البته اصطلاح رفتارهای شما و یا تجویز داروهای نشاط آور نیز میتواند مؤثر باشد.
چه موقع لیس زدن سگ خطر دارد؟
علت لیس زدن سگ همیشه عادی و ساده نیست. گاهی اوقات این کار خطرناک است و این کار سگها یک زنگ خطر برای شماست تا او را به یک دامپزشک نشان دهید. اما مواردی وجود دارد که لیسیدن میتواند بیشازحد شود و میتواند نشانهی یک بیماری زمینهای باشد.
اگر سگ شما بیشازحد خودش، شما یا اشیا را لیس میزند تا حدی که به نظر میرسد یک رفتار خود تحریککننده است، این ممکن است نشانهی اضطراب، بیحوصلگی یا درد باشد. خود لیسیدن همچنین میتواند نشانهای از آلرژی یا سایر مشکلات سلامتی باشد.
درمان لیس زدن سگ
اگر سگ شما بیشازحد خود لیس میزند، او را به یک دامپزشک نشان دهید تا مشکلات پزشکی یا ناراحتی او را برطرف کند.
برای درمان ابتدا باید علت لیس زدن سگ را شناسایی کنید. سپس هرگاه که او شروع به لیسیدن کرد، سگ خود را به کار یا سمت دیگری هدایت کنید. مثلاً هنگامیکه آنها لیس میزنند، فعالیت او را تغییر دهید. مثلاً او را به رفتارهای دیگری مانند بازی با توپ یا آموزشهای دیگر وادار کنید.
از طرفی اگر انرژی سگ شما بهطور کامل تخلیه نشود، باعث لیس زدن سگ میشود و البته به همراه رفتارهای مخرب دیگر است. اگر سگ را موردتوجه قرار دهید و با او بازی کنید علاوه بر این کمتر اطراف را لیس میزند، اعتمادبهنفس بیشتری خواهد داشت.

روشهای رفع استرس در سگها
بهترین کاری که میتوانید انجام دهید برنامهریزی برای پیشگیری است. حتی اگر تولهسگ یا سگ علائم اضطراب را نداشته باشد، یکی یا ترکیبی از روشهای زیر را انجام دهید تا سگ شما ترس کمتری داشته باشد.
ایجاد یک فضای امن
سگهای خانگی بیشتر از سایر سگها از سروصداهای افراد و ماشینها و غیره ترس دارند. البته سگها وحشی و خیابانی نیز هنگام احساس خطر و حملهی دشمن استرس میگیرند. برخی از آنها بعد از استرسهای زیاد زبان خود را بیرون می آورند و شما شاهد کف و آب در دهان او خواهید بود.
پس برای رفع علت لیس زدن سگ بهتر است او را از مکانهای شلوغ و پرسروصدا و یا جاهایی که استرس زیاد دارند دور نگه دارید. در خانهی خود تا حد امکان او را در یک مکان امن و دور از خطر دشمن و یا اذیت کردن مهمانان نگهدارید.
استفاده از پوشیدنیها
یکی از روشهای دیگر رفع اضطراب سگ استفاده از پوشیدنیهاست. برای مثال با یک هدفون مناسب گوشهای او را ببندید تا سروصدا و اتفاقات را کمتر متوجه شود. هدفون علاوه بر اینکه صدا را کاهش میدهد میتواند به کاهش اضطراب کمک کند. استفاده از یک پیراهن تنگ است که بهآرامی حیوان خانگی را قنداق میکند و فشار تسکینی مانند آغوش را بر روی سینه او ایجاد میکند.
پخش موسیقی آرامبخش
آیا تابهحال فکر کردهاید که کدام نوع موسیقی میتواند حیوانات خانگی را خوشحال کند؟ پخش موسیقی کلاسیک به شما کمک میکند تا صداهای ناراحتکننده را کم کند و ازنظر علمی ثابتشده است که به کاهش اضطراب در حیوانات خانگی کمک میکند. موسیقی متناسب با سرعت ضربان قلب در حال استراحت یک سگ است.

صحبت با دامپزشک در مورد دارو
دامپزشکان میتوانند داروهای ضد اضطراب تجویز کنند که میتواند کمک بزرگی در کاهش استرس و اضطراب کوتاهمدت او باشد. دامپزشک برای او داروهای ضد افسردگی و نشاطآور تجویز میکند مانند فلوکسیتین. البته اگر داروها برای سگ ضرر داشته باشند بهتر است داروهای و روشهای خانگی استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم بهطور کامل علت لیس زدن سگ و درمانهای آن را برایتان بیان کنیم. سگها حیوانات باهوش و مهربانی هستند که رفتارها و احساسات شما بر آنها نیز تأثیر میگذارد. نگرانیهای شما باعث دلهره و لیس زدن شما خواهد شد.
در وبلاگ واسط کالا شما میتوانید مطالب مرتبط با سگها را جستجو و مطالعه کنید. از طرفی برای اینکه حیوانات و اجناس دسته دوم را در اپلیکیشن واسط کالا برای خریدوفروش قرار دهید، کافی است این برنامه را دانلود کرده و در بخشهای مختلف جستوجو کنید.
از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزارم.
مقالات مرتبط:
منابع:
سگ ها موجودات بامزه و پیچیده ای هستند ممنون از مطالب خوبتون
سگ ها موجودات با مزه و پیچیده ای هستند ممنون از مطالبتان