زرد شدن انگشتر نقره

زیورآلات نقره از گذشته بسیار دور طرفداران زیادی داشته است. زیرا این جواهر به خودی خود درخشندگی بالایی دارد. اگر آن را به نگینهای الماس زینت داده باشند، جلوهی دوچندانی پیدا میکند که بسیار چشمنواز است. تقریباً میتوان گفت همه افرادی که از نقره بهطور مداوم، استفاده میکنند؛ شاهد زرد شدن انگشتر نقرهی خود بودهاند و علامت تعجب و یا سؤال زیادی در ذهن آنها به وجود آمده است.
بهعنوانمثال شاید این افراد فکر کردهاند که هنگام خرید انگشتر نقره، کلاه سرشان رفته است. نقره تقلبی به آنها فروخته شده است. یا اینکه اگر فروشنده مورد اعتماد آنها بوده است؛ این سؤال را از خود پرسیدهاند که آیا زرد شدن انگشتر نقره، طبیعی است؟ و سؤالات بسیار دیگری مانند:
- آیا نقره اصل زرد میشود؟
- علت زرد شدن انگشتر نقره چیست؟
- روشهای جلوگیری از زرد شدن انگشتر نقره کدامند؟
- روشهای پاک کردن رنگ زرد روی انگشتر نقره چیست؟
چنانچه سؤالات بالا در ذهن شما نیز وجود دارد؛ برای یافتن پاسخ آنها تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
معرفی اجمالی فلز نقره
نقره يك عنصر شيميايي با علامت “Ag” و عدد اتمي 47 ميباشد. فلزي نرم، سفيد، درخشان و رسانا به شمار ميآيد. نقره داراي بالاترين خاصيت رسانايي الکتریسیته حرارتي در مقايسه با ديگر فلزات ميباشد. نقره دارای قابلیت ترکیب شدن با فلزهای بهاصطلاح نجیب مانند پالادیوم، پلاتینیوم، نیکل، مس و طلا را دارد. نقره آلمانی مثالی از ترکیب نقره با نیکل است که یک آلیاژ سفید و زیبا میباشد.
کاربردهای فلز نقره
درخشندگی و قدرت انعکاس نور فوقالعادهای که این فلز دارد. باعث شده است که علاوه بر کاربرد وسیع آن در جواهرسازی، موارد استفاده دیگری نیز داشته باشد.
- استفاده در ساخت آینه
- تلسکوپ
- میکروسکوپ
- سلولهای خورشیدی
- صنایع کامپیوتری
- فیلمهای عکاسی
- نانو پوشش ذرات
- سالمسازی آب
- ابزارآلات جراحی
- تجهیزات دندانپزشکی

تاریخچه نقره
وقتی در مورد زرد شدن انگشتر نقره صحبت میکنیم، خالی از لطف نیست که در ابتدا یک تاریخچهای از کشف این فلز بیان کنیم.
نقره در اولین بار حدود 5000 سال قبل از میلاد، زمانی که اولین معادن مس را حفر کردند، به مقدار زیادی کشف شد (نقره اغلب در کنار رگههای مس پیدا میشود). اولین معدن نقره در منطقه آناتولی (ترکیه امروزی) پیدا شد. کمکم به دلیل افزایش ارزش نقره در بین تمدنهای مختلف، کشورهای دیگر نیز برای کشف این فلز گرانبها، بهینه کردن استخراج و افزایش خلوص آن تلاش کردند و پس از ترکیه؛ چین، یونان، اسپانیا، آمریکا و … کشورهایی بودند که توانستند نقره را استخراج کنند.
منبع اصلی و بزرگ استخراج نقره در کشور مکزیک و پرو واقع شده است. ایالت متحده آمریکا، کانادا، روسیه، چین و استرالیا نیز دیگر تولیدکنندههای بزرگ نقره در جهان به شمار میروند. بخش اعظم نقره بهصورت محصول فرعي از فرايند تصفيهي مس، طلا، سرب و قلع به دست ميآيد.
عیار نقره
زرد شدن انگشتر نقره میتواند ما را به دنبال پاسخ به این سؤال بکشاند که آیا نقره نیز مانند طلا، عیار و استاندار خاصی دارد؟ معمولاً بر روی زیورآلات نقره عدد 925 حک شده است که این عدد نشاندهنده عیار نقره میباشد که به نام ” نقره استرلینگ” معروف است. این استاندارد حدود 1000 سال پیش توسط پادشاه ادوارد یکم پایهگذاری شد. عیار 925 به این معناست که 5/92% از کل فلز استفادهشده در ساخت جواهر، نقره میباشد. 5/7% درصد، مابقی فلزات دیگری است که استحکام و مقاومت جواهر را بالا میبرد. نقره با عیار 5/92% یک نقره اصل و باکیفیت بهحساب میآید.

چرا از نقره خالص برای ساخت زیورآلات استفاده نمیشود؟
برای ساخت زیورآلات نقره، نمیتوان از نقره خالص استفاده کرد. زیرا این فلز اگر با فلزات دیگر ترکیب نشود و خالص باشد، بافت نرم و شکنندهای دارد. بنابراین برای افزایش استحکام، این فلز را با فلزاتی دیگر مانند مس، کروم، نیکل، قلع و … ترکیب میکنند. همچنین باید گفت که هرچه از نقرهی بیشتری برای ساخت انگشتر استفاده شود، آسیبپذیری و اکسید شدن آن نیز بیشتر شده. درنتیجه باعث زرد شدن انگشتر نقره میشود. گاهی با افزودن فلز ژرمانیوم به نقره، مقاومت آن را در برابر اکسید شدن افزایش میدهد.
از اینجا به بعد باید توجه داشته باشید که هر زمان به واژه “نقره اصل” برخورد کردید. در نظر داشته باشید که منظور همان نقره با عیار 5/92% که در بالا توضیح داده شد، میباشد.
ترفندهای ساده برای تشخیص اصل بودن نقره
زرد شدن انگشتر نقره میتواند دلیل خوبی باشد که به فکر بررسی اصل بودن نقره بپردازیم. ممکن است این سؤال برای شما نیز پیش آمده باشد که چطور میتوانیم متوجه اصل و یا غیر اصل بودن جواهر و یا ظرفی از جنس نقره شویم؟ خب میتوان گفت که ترفندهای آسانی برای پی بردن به جواب این سؤال وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره مینماییم.
توجه به علائم
نقره اصل حداقل یکی از علائم: 925، 800 و حرف s را که نشاندهنده Silver یا Sterling است را دارد. البته باید به این نکته نیز اشاره نمود که وجود این علائم بر روی جواهر، بهتنهایی نشانهی اصل بودن نقره نمیباشد زیرا بر روی یک انگشتر استیل نیز میتوان این علائم را حک نمود و بهعنوان نقره فروخت.

آهن ربا
یک راه برای تشخیص اصل بودن نقره، استفاده از آهنربا است. ازآنجاکه نقره نیز مانند طلا خاصیت ضد آهنربایی دارد؛ اگر جواهر شما نقره اصل باشد نباید به آهن ربا بچسبد و به دلیل آنکه در ساخت جواهرات تقلبی از هر نوع آهن یا فولاد استفاده میشود، آهنربا میتواند امتحان خوبی باشد.
مایع سفیدکننده
یکی دیگر از راههایی که بهوسیله آن میتوانید از اصل بودن زیورآلات نقره خود مطمئن شوید، استفاده از مایع سفیدکننده یا وایتکس است. نقره اصل در برخورد با این مایع، به رنگ سیاه درمیآید. اگر از این شیوه برای بررسی اصل بودن انگشتر خود استفاده مینمایید، مواظب باشید که به آن آسیب وارد نشود.
آیا زرد شدن انگشتر نقره، نشانه غیر اصل بودن است؟
جواب منفی است. اتفاقاً برعکس اگر انگشتر یا هر زیورآلاتی از جنس نقره، زرد شد باید دانست که این مسئله اتفاق خوبی است. زیرا نشاندهنده وجود نقره در زیورآلات شماست؛ اما اینکه چقدر از نقره در ساخت جواهر موردنظر استفادهشده است بستگی به انصاف سازندهی آن دارد.
درست است که نقره موجود در انگشتر، خودش یک عامل برای زرد شدن انگشتر نقره میباشد اما برخی افراد سودجو هنگام ساخت جواهرات نقره، نسبت نقره را از میزان استاندارد (کاربرد 5/92% نقره و 5/7% سایر فلزات) کمتر در نظر میگیرند و از فلزات دیگری مانند مس و برنج، به میزان بیشتری استفاده میکنند. از این طریق سود بیشتری را به دست میآورند و ازآنجاییکه بهراحتی نمیتوان متوجه این مسئله شد؛ بهتر است که از نقره فروشیهای معتبر خرید نمایید.

علت زرد شدن انگشتر نقره چیست؟
اگر از جواهرات نقره بهخوبی مراقبت نکنیم؛ در طول زمان، بهآسانی تغییر رنگ میدهند و زرد میشوند. در زیر به بررسی علل زرد شدن انگشتر نقره خواهیم پرداخت.
مس
یکی از ترکیباتی که در زیورآلات نقره وجود دارد، فلز مس میباشد. این فلز میتواند بهراحتی با گوگرد و نمک موجود در هوا واکنش نشان دهد و یکی از دلایل اولیه زرد شدن انگشتر نقره میباشد.
واکنش های شیمیایی
دومین دلیل زرد شدن انگشتر نقره، مربوط به واکنشهایی است که فلز نقره با عنصرهایی مانند اکسیژن، گوگرد و نیز برخی از اسیدها، انجام میدهد. قرار گرفتن نقره در معرض رطوبت، عرق بدن و هوا باعث ایجاد یک واکنش شیمیایی میشود. از بین عوامل یادشده، رطوبت موجود در هوا، بیش از هر چیز دیگری باعث زرد شدن انگشتر نقره میشود. به این واکنشها اکسیداسیون نقره گفته میشود که بهتدریج آن را از یک نقره براق به یک نقره زرد رنگ تبدیل میکند.
اسیدی بودن محل استفاده
از فلز نقره بهعنوان یک ضدعفونیکننده میتوان یاد کرد. یکی از ویژگیهای نقره، جذب آلودگی و عرق بدن است. انگشتر نقرهای که استفاده میکنید؛ با توجه به میزان اسیدی بودن عرق بدنتان، پس از مدتی مقداری زرد میشود. درست است که زرد شدن انگشتر نقره برای صاحب آن، ناخوشایند است اما میتوان به جنبه مثبت آن یعنی کمک به حفظ سلامت بدن، نیز نگاه کرد.

عوامل تسریع کننده روند اکسید
روند زرد شدن نقره برای هر جواهر نقرهای حتی خالصترین آنهایی که در بازار هستند، اتفاق میافتد. برخی از عوامل تسریعکننده روند اکسید شدن نقره عبارتاند از:
- اسیدی بودن PH پوست بدن
- استفاده از داروهایی که میتوانند PH پوست ما را تغییر دهند.
- آبوهوای منطقه
- آبهای معدنی_ دارویی با محتوای بالای گوگرد
- میزان گوگرد در محیط
- استفاده از عطر و ادکلن همچنین برخی از مواد شیمیایی و صابونها
محل نگهداری نقره
یکی دیگر از علل زرد شدن انگشتر نقره تماس نقره با سولفیدها مانند دی اکسید گوگرد که یک نوع افزودنی مواد غذایی است؛ میباشد.
زرد شدن انگشتر نقره، یک نوع خوردگی محسوب میشود. اما خوشبختانه بر خلاف زنگزدگی، لایهی زیرین فلز را از بین نمیبرد و بهراحتی میتوان آن را تمیز کرد.
برای یادگیری راه های تمیز کردن انگشتر نقره به مقاله ” تمیز کردن انگشتر نقره” به وب سایت واسط کالا رجوع کنید.
راهکارهایی برای جلوگیری از زرد شدن انگشتر نقره
بهطورکلی باید گفت که هیچ راهی برای جلوگیری از زرد شدن انگشتر نقره وجود ندارد. زیرا این فلز با بسیاری از مواد موجود در زندگی روزمره ما واکنش نشان میدهند. بهعنوانمثال زرد شدن میتواند در اثر تماس با آب لولهکشی (به دلیل داشتن کلر)، بعضی از غذاها مانند سس، تخممرغ و …، عطر، اسپری مو و حتی لباس پشمی رخ دهد. درست است که کدر شدن انگشتر نقره یک روند طبیعی است و نمیتوان از آن جلوگیری کرد اما با انجام یکسری از کارها، میتوان از سرعت آن کم کرد.
اگر میخواهید همیشه انگشتر نقرهتان، در دست شما بدرخشد و زیبایی خاصی را به شما هدیه کند؛ باید مرتب از آن مراقبت نمایید. منظورمان از مراقبت این است که هم انگشتر را از محیطهایی که باعث زرد شدن آن میشوند دور کنیم و هم اجازه ندهیم که مکانیسم زرد شدن انگشتر نقره آنقدر تکرار شود تا رنگ زرد آن به سیاهی تبدیل شود؛ زیرا این مسئله تمیز کردن آن را سختتر میکند.

راه کارها
در ادامه میتوانید راهکارهایی را که برای زرد نشدن انگشتر نقره مطرح کردهایم، مشاهده نمایید:
روکش کنید!
استفاده از روکش آبطلا یا فلز رودیم (Rhodium) برای جواهرات نقره، یک راهکاری است که مانع از زرد شدن انگشتر نقره میشود. برخی از جواهرسازیها، برای افزایش زیبایی و درخشندگی هرچه بیشتر نقره و نیز جلوگیری از اکسید شدن آن، از روکش آبطلا سفید (ترکیب طلا با یک فلز سفید رنگ) یا فلز رودیم (Rhodium) استفاده میکنند. البته به این نکته نیز باید اشاره نمود که آبکاری نیز پس از مدتی از بین میرود و شما میتوانید برای آبکاری، دوباره اقدام کنید.
جلوگیری از تماس با مواد آرایشی
برای حفظ درخشندگی و جلوگیری از اکسید شدن نقره باید از تماس مستقیم مواد اسیدی مانند عطر، ادکلن و سایر مواد آرایشی_ بهداشتی، جلوگیری کرد. بهعنوانمثال، هنگامیکه میخواهید هم از ادکلن و هم از جواهرات نقره خود استفاده نمایید، یادتان باشد که اول ادکلن بزنید و سپس جواهرات خود را بپوشید.
رطوبت
همانطور که در بخش قبلی گفته شد، نقره به رطوبت بسیار حساس است. بنابراین توصیه میشود که برای جلوگیری از زرد شدن انگشتر نقره، هنگام شنا، سونا و یا رفتن به دریا از آن استفاده ننمایید. سعی کنید هنگام آشپزی، شستن ظروف و یا استحمام، انگشتر نقره خود را دربیاورید و آن را در جعبه خود قرار دهید.
مراقبت
مسئله دیگری که باید به آن توجه نمود، مراقبت دائمی از انگشتر نقره است. بدینصورت که اولاً پس از استفاده بلندمدت از جواهرات نقره، آنها را تمیز نمایید. اجازه ندهید عواملی که باعث زرد شدن انگشتر نقره میشوند، بر روی انگشتر انباشته شوند. دوما همیشه آنها را پس از استفاده، در جعبه مخصوص خود و یا یک پلاستیک زیپدار نگهداری کنید. سوماً بستههای رطوبتگیر به نام سیلیکا ژل که اصولاً در جعبه کیف، کفش، دارو و … دیده میشود را داخل جعبه انگشتر قرار دهید.

چگونه انگشتر نقره خود را براق نماییم؟
فراموش نکنید که حتی طلای سفید نیز پس استفاده طولانیمدت، درخشندگی آبکاری آن از بین رفته و به رنگ واقعی خود یعنی رنگ طلایی تبدیل میشود. ذات جواهرات نقره به خودی خود سفید میباشد و منظورمان از زرد شدن انگشتر نقره، کم شدن درخشندگی و برق اولیه نقره میباشد. زیورآلات نیز مانند سایر وسایل مورد استفاده در زندگی بهعنوانمثال: ظروف، ماشین، خانه و … پس از مدتی مانند روز اول نو و زیبا نیستند و به مراقبت و تمیزکاری نیاز دارند که با توجه به نکات زیر، بهراحتی میتوان آنها را مانند روز اول براق نمود.
نکته
در مقاله “زرد شدن انگشتر نقره” سعی کردهایم که به راهکارهایی اشاره نماییم که علاوه بر تمیز نمودن انگشتر نقره، به نگین انگشتر شما نیز آسیب وارد نکند و همچنین آنها بهراحتی بتوانید در منزل به انجام دهید.
مواد نقره شوی
استفاده از مواد نقره شوی، یک روش ساده و درعینحال کمهزینه میباشد. نقره شوی یک ماده شیمیایی است که شما میتوانید با استفاده از آن، نقره و طلاهایتان را بهآسانی تمیز و براق کنید. این محلول را میتوانید از نقره فروشیهای شهرتان خریداری نمایید.
آبجو
دومین راه پیشنهادی ما برای تمیز کردن انگشتر نقره، استفاده از آبجو میباشد. بدین منظور حلقه را درون یک کاسه قرار دهید و آبجوی تازه و باز نشده روی آن بریزید تا کاملاً زیر آبجو قرار گیرید. اجازه دهید حدود 15 دقیقه انگشتر شما درون آبجو غوطهور باشد. سپس آن را با آب گرم بشویید و با یک پارچه خشک نمایید. به همین آسانی لکههای انگشتر نقره شما پاک میشوند.
نمک
حمام نمک درست کنید! برای این کار کافی است مقداری نمک را در یک کاسه آب گرم حل نمایید و تکهای از فویل آلومینیوم را نیز درون کاسه انداخته و سپس انگشتر خود را در کاسه بیندازید. اجازه دهید انگشتر 5 دقیقه درون محلول بماند. اگر لکه زیادی بر روی انگشتر وجود دارد این کار را چند بار تکرار کنید. نکتهای که در این روش باید در نظر داشت، گرم بودن آب درون کاسه است.

خمیردندان
برخی افراد از خمیردندان برای تمیز کردن نقره استفاده میکنند بااینحال برخی از افراد نیز معتقد هستند که ممکن است خمیردندان بیشازحد ساینده باشد و بر روی جواهر شما خراش بیندازد. بنابراین اگر انگشتر شما سطح صافی دارد و خراشها بهراحتی دیده میشوند؛ بهتر است که ریسک نکنید.
سپردن به متخصص
سپردن کار به کاردان، یکی دیگر از راهکارهای تمیز کردن انگشتر نقره است؛ بدین منظور میتوانید به جواهرفروشی مراجعه نمایید و از متخصص این کار بخواهید تا انگشتر شما را تمیز کند.
راهکارهای زیادی برای براق نمودن انگشتر نقره وجود دارد که برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به ” تمیز کردن انگشتر نقره” مراجعه نمایید.
کلام آخر
ازآنجاییکه نقره درخشندگی زیادی دارد و نیز نسبت به طلا مقرون به صرفهتر است، طرفداران زیادی دارد. اما یکی از مشکلاتی که دارندگان نقره از آن شاکی هستند؛ زرد و سیاه شدن این فلز میباشد. در این مقاله سعی شد که از بین جواهرات ، به زرد شدن انگشتر نقره بپردازیم و دلایل زرد شدن آن، جلوگیری از این اتفاق، نحوه براق کردن نقره را بیان کنیم.
در بالا راههایی برای تشخیص اصل و یا غیر اصل بودن نقره را بیان کردیم اما بهترین راه برای اطمینان از این مسئله، خرید کردن از فروشگاههای معتبر میباشد و به یاد داشته باشید که حتماً فاکتور خرید نقره را از فروشنده دریافت نمایید. شما میتوانید بدلیجات، جواهرات، طلا و نقرههای مدنظر خود را بهصورت آنلاین خرید و فروش کنید. برای این کار کافی است که اپلیکیشن واسط کالا را دانلود کنید.
از همراهی شما، صمیمانه سپاس گذاریم.
فهرست منابع:
platajoyeria.com
wikihow.com
platajoyeria.com
jewelrynotes.com
نظرات
ثبت نظر