قرارداد اجاره مغازه سبب میشود، شخص مالک، منافع مغازه را به شخص دیگری واگذار کند اما همچنان مالک آن مغازه باشد. بهعبارتدیگر، این قرارداد باعث انتقال مالکیت اصل ملک نمیشود بلکه فقط مالکیت منافع آن و حق استفاده از مغازه، برای مدتی به مستأجر منتقل میشود.
در ادامه نمونهی اجارهنامه مغازه و نکات مهم در قرارداد اجاره مغازه را بررسی خواهیم کرد. این نمونه قرارداد، یکی از قراردادهای کاربردی در حوزه املاک است و آگاهی از جزئیات آن برای هر صاحب کسبوکاری مهم است. گاهی به این نوع از نمونه قرارداد، فرم خام اجاره مغازه نیز میگویند.
فهرست مطالب
انواع قرارداد اجاره
- قرارداد مرخصی و مجوز (بیشترین ترجیح)
- قرارداد اجاره 11 ماهه
- اجاره تجاری
- اجاره بلندمدت
اجاره تجاری عمدتاً با مشاغل / شرکتهایی مشارکت میشود که دارای املاک عظیم و اشخاص متعددی هستند. به همین دلیل ثبت قرارداد اجاره امضاشده اجباری است. پسازآنکه در دامنه عمومی و در حیطه اختیارات اداره ثبتاحوال قرار گرفت، میتواند در صورت بروز اختلاف حقوقی تأثیرگذار باشد.
تفاوت قرارداد با اجاره
اجاره کاشانه تقریباً تشریفات مشابه اجاره خانه شخصی را دارد. اما قرارداد چیزی است که همه تفاوتها در آن نهفته است. همانطور که میدانید، قرارداد اجاره یا اجارهنامه قراردادی بین موجر و مستأجر است که از طریق آن موجر به مالک دوم اجاره میدهد.
هر شخصی که میخواهد در معامله اجاره شرکت کند میتواند از قرارداد اجاره برای تعیین قوانین و وظایف استفاده کند. زمانی که شما 18 سال سن داشته باشید و از هوش بالایی برخوردار باشید، میتوانید در یک قرارداد مستأجر، موجر یا شاهد باشید.

اصطلاحات رایج در قرارداد اجاره مغازه
قبل از هر چیز لازم است که برخی از موارد و اصطلاحات لازم برای نوشتن یک قرارداد را بدانید. در ادامه به بیان برخی از آنها میپردازیم.
- موجر: غالباً به مالک یا شخصی که ملک یا همان مغازهی خود را اجاره میدهد، موجر میگویند.
- مستأجر: شخصی که ملک یا یک مغازه را اجاره میکند.
چه مواردی باید در اجارهنامه ذکر شوند؟
برای اطمینان از اینکه هیچ خلأیی در قرارداد اجاره مغازهی شما وجود ندارد که برای شما مشکلساز شود، مطمئن شوید که بندهایی را که در زیر ذکرشده رعایت کردهاید.
- مبلغ سپرده یا همان ودیعه، اجاره ماهانه، هزینههای نگهداری و غیره
- ذکر کردن تمام امکانات رفاهی مشترک که به مستأجر داده میشود ضروری است.
- وظایف و مسئولیتهای مستأجر
- عواقب عدم پرداخت اجاره، بازپرداخت نکردن سپرده و جریمههای احتمالی
- افزایش درصد اجاره سالانه
- اجازه یا عدم وجود آن برای اجارهبها
- اجازه خانهداری حیوانات خانگی
- حق ورود موجر
- قوانین فسخ اجاره
اگر حتی یکی از موارد بالا را در اجارهنامه ذکر نکرده باشید، عواقب ناخوشایندی در پی خواهد داشت. صرفنظر از اینکه شما موجر هستید یا مستأجر، یک قرارداد اجاره مغازه ی خوب برای هردوی شما مهم و ضروری است.
نکتهی مهمی که بهتر است ذکر کنیم، این است که سعی کنید از استفاده مجدد از همان اجارهنامهای که برای مستأجر قبلی خود تهیهکردهاید، خودداری کنید. حتی اگر مستأجر شما قصد تمدید اجارهنامه را دارد بهتر است یک اجارهنامه جدید را بنویسید.
اعتبار قرارداد ازنظر قانونی
مانند هر قرارداد دیگر، یک قرارداد اجاره مغازه نیز باید دارای برخی بندهای اساسی و برخی نهادهای مهم باشد تا ازنظر قانونی معتبر باشد.
- ابتدا باید محتوای قرارداد را تهیه و تأیید کنید.
- سپس نام، امضا و آدرس باید بدون خطا ذکر شوند.
- سند باید با ذکر نام و آدرس مستأجر و موجر آغاز شود.
- آدرس مغازه یا ملک اجارهشده نیز باید بدون اشتباه و بهروشنی ذکر شود.
- امضاهای مستأجر، موجر و دو شاهد باید بهوضوح در صفحه آخر همراه بانام کامل آنها قرار داده شود.
- برای معتبر بودن سند، باید روی کاغذ تمبر باارزش توصیهشده چاپ شود. کاغذ تمبر بهطورکلی توسط مستأجر خریداری میشود و نسخه اصلی اجارهنامه را نیز حفظ میکند. موجر میبایست یک نسخه تکراری را نگه دارد.

دلایل ابطال قرارداد
برخی موارد استثنا یا معاملات املاکی وجود دارد که شامل این قانون نمیشود و موافقتنامه اجاره این املاک باطل محسوب میشود. آنها شامل موارد زیر میشوند:
- ساختمانهای متعلق به دولت، یک مقام محلی، از طریق مجوز صادرشده توسط دولت یا هر رابطه دیگر ایجادشده توسط کمک مالی اعطاشده توسط دولت.
- اماکنی که به بانکها یا سایر شرکتهای بخش دولتی (PSU) یا هر شرکتی که تحت هر قانون مرکزی یا ایالتی تأسیسشده یا مأموریتهای خارجی، آژانسهای بینالمللی، شرکتهای چندملیتی، شرکتهای سهامی خاص و شرکتهای سهامی عام محدودشده است.
- اماکنی که برای اهداف عمومی از نوع خیریه استفاده میشوند.
- اماکنی که توسط یک اعتماد عمومی بهمنظور مذهبی یا خیریه برگزار میشوند و اجاره اسمی یا اجارهای را در اختیار شما قرار میدهند.
بخشهای یک قرارداد اجاره مغازه
در این قسمت بخشهای مختلف یک قرارداد اجاره مغازه را بررسی میکنیم.
موضوع قرارداد
نشانی مغازه به همراه متراژ و منصوبات و متعلقات آن باید در متن قرارداد نوشته شود. تعیین تمام مشخصات مغازه باعث میشود که اختلافی در آینده میان موجر (صاحبملک) و مستأجر ایجاد نشود.
مدت اجارهنامه مغازه
بخش ضروری و مهم هر قرارداد اجارهنامه مغازه، مدتزمان آن است. لازم است مدت دقیق اجارهنامه، در این قسمت نوشته شود. شما میتوانید علاوه بر نوشتن مدتزمان اجاره، در این بخش، شرایط تمدید قرارداد را نیز بنویسید. این موضوع به شما کمک میکند که بهراحتی، قرارداد خود را پس از پایان مدت آن، تمدید کنید.
مبلغ قرارداد
پرداخت مبلغ اجاره به چند روش امکانپذیر است. شما میتوانید مبلغ ساعتی، روزانه و ماهیانه برای آن قرار دهید. اما در عرف قراردادها، اجاره ماهیانه بیشتر استفاده میشود.
سایر تعهدات
در این بخش از قرارداد، مهمترین تعهدات طرفین نوشته میشود. این قسمت، بخش مهمی از هر قرارداد اجارهنامه مغازه است. حداقل یک صفحه از قرارداد، مربوط به تعهدات طرفین است.
نسخههای اجارهنامه مغازه
در پایان نمونه قرارداد اجاره مغازه، لازم است تعداد نسخههای آن نوشته شود. پیشنهاد میکنیم که قرارداد را در دو نسخه تنظیم کنید و تمام صفحههای قرارداد توسط طرفین امضا شود.
سعی کنید که تمام صفحات دارای شماره باشند. همچنین امضای دو شاهد در زیر قرارداد لازم است.
نکات مهم در قرارداد اجاره مغازه، شرایط اولیه هر اجارهنامه است و هر فرم اجارهنامه مغازه، باید این شرایط را رعایت کند تا یک قرارداد معتبر باشد.

حقوق موجر و مستأجر
در قرارداد اجاره مغازه، موجر پس از مدتزمان پانزده روز، موظف است که تعمیرات خانه را انجام دهد. اگر مستأجر یا گروهی از مستأجران تصمیم بگیرند خودشان تعمیرات را انجام دهند، میتوانند همان مبلغ را از اجاره ماهانه کسر کنند.
میتوان مستأجر را به دلیل انجام برخی تعمیرات و بازسازی بدون مشورت با موجر، اخراج کرد.
مستأجر مستحق است پس از تعمیرات ساختمان را دوباره اشغال کند.
کلام آخر
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقعشده باشد. شما میتوانید با مراجعه به وبلاگ واسط کالا سایر مقالات مرتبط را مطالعه کنید.
فراموش نکنید که بهترین گزینه برای خریدوفروش وسایل دستدوم شما با مناسبترین قیمتها، اپلیکیشن واسط کالاست. از اینکه با ما همراه بودید سپاسگزاریم.
منابع:
rokla.ir