برنامهریزی تبلیغات

برنامهریزی کلید موفقیت تبلیغات شماست. آگهی شما به هراندازه که باشد، باید بر اساس اصول سادهی ارزیابی شرایط و برنامهریزی دقیق باشد. از ۱۰ تا ۹۰ درصد سرمایهگذاریهای تبلیغاتی به دلیل فقر برنامهریزی، به هدر میرود.

محصول شما چیست؟
برنامهریزی تبلیغات شما با شناسایی محصولتان آغاز میشود، این محصول تا چه اندازه دارای نقاط قوت است؟ چه ضعفهایی دارد؟ تصویر ذهنی کمپانی شما چیست؟ مردم در مورد کمپانی شما چه فکری میکنند؟ کارتان را با جمعآوری تمامی اطلاعات در دسترس آغاز کنید. همچنین میتوانید احتمال موفقیتتان را با جمعآوری اطلاعاتی در مورد رقبایتان بیشتر کنید. رقبا از چه رسانههایی استفاده میکنند و چه زمانی تبلیغ میکنند؟ هرچه بیشتر در مورد خودتان و رقبایتان بدانید، راهکار تبلیغاتیتان مؤثرتر خواهد بود.
برای برنامهریزی تبلیغات چه چیزی را وعده میدهید؟
چه دوست داشته باشید و چه نداشته باشید، تبلیغات همواره بر اساس وعدهی رضایت استوار است. تبلیغات باید پاسخگوی یک نیاز باشد. یک آگهی همیشه بر انگیزهای خاص تمرکز میکند. وظیفه شما یافتن انگیزهی مناسب است. انگیزهای که محصول شمارا به فروش برساند.
مخاطب هدف بازار شما چیست؟
نوجوانان برای تقویت تصویر ذهنی خود به مارکهای شناختهشده (برند) توجه نشان میدهند. آنان رسانههای خاصی را استفاده میکنند تا باسلیقهی قهرمانان موردعلاقهشان آشنا شوند؛ اما آن برند خاص را تنها به این دلیل که قهرمان مطلوبشان استفاده میکند، نمیخرند.

هدف کسب و کار شما چیست؟
چهارمین کلید موفقیت آگهی شما در برنامهریزی تبلیغات هدف آن است. پیش از طراحی یک برنامهریزی مؤثر، باید هدف آن را بدانید. هدف تبلیغات شما که در کوتاهمدت با بلندمدت درک خواهد شد، باید بر اساس کیفیتهای محصولتان باشد. شما میتوانید افراد را متقاعد سازید که محصولتان را استفاده کنند، محبوبیت این محصول را در میان مردم تقویت کنید، نظر عمومی افراد را نسبت به محصولتان تغییر دهید، از میزان رقابت بکاهید، مخاطبان جدیدی بیابید، شخصیت تازهای برای محصولتان بسازید و منحنی فروش آن را بالا ببرید.
نقش بودجه تبلیغاتی در برنامهریزی تبلیغات
چه دوست داشته باشید و چه نداشته باشید، اهرم قوی عملیاتتان منبع مالی شماست؛ اما بودجهی محدود الزاماً دارای نتیجههای محدود نیست. تحقیقات نشان داده بند که حتی میتوان با بودجهی اندک نیز غولهای تجاری را پشت سر گذاشت؛ اما درهرحال، باید واقعنگر باشید. اگر ۵۰٫۰۰۰ دلار برای تبلیغات کنار گذاشتهاید، اصلاً به فکر تلویزیون نباشید. بجای آن میتوانید بر تبلیغات هفتگی در روزنامهها تمرکز کنید یا بروشوری تهیه نمایید.
چند روش تبلیغ محصولتان در بازار
حتی اگر روزانه بیستوچهار ساعت هم کارکنید، نمیتوانید تبلیغات مناسبی ارائه دهید، مگر آنکه موضعگیری محصولتان درست باشد. امروزه برای موفقیت در محیط رقابتی اطرافمان باید بیاموزیم که موقعیت خوبی برای بازارمان طراحی کنیم. اگر میخواهید موفق شوید، باید جایگاه محصولتان را بهدرستی مستقر کنید.
موقعیت «اصالت» محصول
در برنامهریزی تبلیغات این راهکار میتواند توسط هر شرکتی که برای نخستین بار توانسته موضعی را برای محصولش در بازار به دست آورد، مورداستفاده قرار گیرد. شعار «لی وایز»، «شلوار جین اصیل» نمونهی خوبی از این نوع تعیین موقعیت است. الى وایز با شعار خود روشن میسازد که محصولش اصیل است و گرایش طبیعی مردم را که هر محصول نخست را اصیل میدانند و محصولات بعدی را تنها تقلیدی از محصول اولیه، ارضاء میکند. بسیاری از محصولات دیگر نیز روشهای مشابهی به کار میگیرند، برای مثال:
کوکاکولا: اینیک نوشابهی واقعی است.
کمل: اینیک سیگار واقعی است.
سانکا: شما نمیتوانید رقیب یک محصول اصیل باشید.
کلاگز اسپشال کی: اصیلترین و بهترین
اکس – لکس: اصیلترین ملین شکلاتی

راهکار عقب نماندن در برنامهریزی تبلیغات
اولین نمونهای که ازایندست تعیین موقعیت به ذهن خطور میکند، بهیقین «اویش» است که در بازار کرایهی اتومبیل دومین است. «اویش» با شعاری که در دههی ۱۹۶۰ بر سر زبانها انداخت، شهرت یافت: «اویش در بازار کرایهی اتومبیل دومین است، پس چرا باید از ما اتومبیل کرایه کنید؟ زیرا ما سختتر تلاش میکنیم.» او در مقابل حیرت همگانی، «اویش» با این راهکار توانست ۶۰ درصد از سهم بازار را به خود اختصاص دهد و بهتر از آن، این شرکت بعد از سیزده سال فعالیت توانست به سود دست یابد. مصرفکنندگان به این نتیجه رسیدند که «اویش» بهخوبی «هرتز» که حرف اول را در بازار میزد، است. همزمان با آن، سومین سهم بازار به شرکت «نشنال» تعلق داشت که پس از تلاشی کمانه وار بازار خود را از دست داد.
پایینترین قیمت
قیمت پایین سومین راهکار تعیین موقعیت یک کالاست. در واقع برنامهریزی تبلیغات قیمت پایین محصول شما میتواند نقش مهمی را داشته باشد. شما با این روش میتوانید مصرفکننده را به فروشگاه خود جذب کنید، بر تعداد مشتریان بیفزایید، فکر مصرفکننده را نسبت به محصولتان تغییر دهید و به سود بالایی دستیابید.
قیمت بالاتر
گفتنی است که افراد همیشه مجذوب قیمت پایین نمیشوند. بهای گران انواع کالاها و بهویژه آنهایی که در ملاء عام استفاده میشوند، کاربرد دارد. ازجمله عطر، ساعت، لباس و اتومبیل بسیاری از نامهای تجاری قیمتهای سنگینی ارائه میکنند و مشتری را متقاعد میسازند که خرید این نوع کالا نشانهی «پرستیژ» است. «تامی هیل فیگر»، «ورساچی» و «مون بلان» محصولات خود را با بهای سنگینی ارائه میکنند. سازمان بازاریابی محصولات مراقبت از موی «اورال» میگوید: «ما کمی گرانتر هستیم اما ارزشش را دارد.»کالاهای گرانقیمت مشتری را با این فکر به خود جلب میکنند که کیفیت محصول رابطهی مستقیمی با بهای آن دارد. بسیاری از مصرفکنندگان حاضرند بهای بیشتری برای «پرستیژ» بپردازند.
نکته
این نوع راهکار بهشدت به مفاهیم گذشته، سنت و قیمت کالای موردنظر مرتبط است. بر اساس پژوهشی که در انستیتوی تحقیقات استنفورد انجامگرفته است، داگلاس مک کونل سه نوع ماءالشعیر را در سه نوع قوطی باقیمتهای متفاوت به افراد مورد آزمایش داد. او از آنان خواست بگویند کدام نوع را ترجیح میدهند. مک تونل میگوید که همهی آنان قوطی گرانقیمتتر را انتخاب کردند. در پژوهش دیگری، “رابرت اندروز” و انزو آر. والنزی کرمی طبیعی و کرهی گیاهی را در قوطیهای همشکل باقیمتهای متفاوت ارائه کردند. پژوهشگران از افراد مورد آزمایش خواستند که انواع مختلف را بچشند و نظر خود را اعلام کنند. یکبار دیگر آزمایشکنندگان دریافتند که افراد قوطیهای گرانقیمتتر را انتخاب میکنند.بسیاری از پژوهشهای دیگر نیز نشان داده بند که مردم قیمت بالاتر را باکیفیت خوب بهویژه در غذا، رستوراندارها لباس و اتومبیل مرتبط میدانند.

نقش کیفیت در برنامهریزی تبلیغات
وقتی صنعت اتومبیلسازی ژاپن بازار آمریکای شمالی را هدف قرارداد، مصمم شد که امتیازهای محصول خود را به نمایش درآورد. آنان برای پاک کردن شهرت بدی که در دههی ۱۹۶۰ کسب کرده بودند زمانی که برچسب «ساخت ژاپن» معادل کیفیت بد بود – روشهایی را برای غلبه بر نقایص خود به کار گرفتند.
اگرچه آمریکاییها از هر یکمیلیون محصول وارداتی ۵۰٫۰۰۰ عدد از آنها را به دلیل نقایص برمیگردانند، اما سهم برگشتیهای ژاپنی در هر یکمیلیون، ۲۰۰ عدد است. ژاپنیها حتی تلاش میکنند که از تعداد این نقایص اندک نیز بکاهند، و به این منظور، باید آزمونوخطاهای دیگری نیز انجام دهند تا محصولات خود را در بازار کاملاً متمایز سازند.
کمیت
گروهی از محصولات بر کمیت تمرکز میکنند. برای مثال در محصولات کاهش وزن، هر نام تجاری، نوع ویژهای از زنان را مورد ملاحظه قرار میدهد. «اولترا اسلیم فست» زنانی را هدف قرار میدهد که قصد دارند از ۱۵ تا ۵۰ کیلو وزن کم کنند.
نقش جنسیت مصرف کننده در برنامهریزی تبلیغات
اینیکی از قدیمیترین راهکارهای تعیین موقعیت کالاست. سیگار «مارلبورو»، صابون آرایش «اسپیرنیگ» و «لاوا» همگی محصولات مورداستفادهی مردان هستند و سیگار «ویرجینیا اسلیم» زنان را هدف قرار میدهد.
تعدادی از آگهیهای «قهوهی اینترنشنال» کمپانی «جنرال فود»، زنان را بهطور ویژه هدف قرار میدهد. کسانی که مسئولیت این آگهیها را به عهدهدارند، بیست مجلهی معروف که توانایی جذب این بازار خاص را داشتند، شناسایی کردند. این راهکار موجب شد که سهم بازار کمپانی ۱۵ درصد افزایش یابد.
وضعیت تأهل
این بخش فرصتهای زیادی را ارائه میکند. «نستله» تمرکز خود را بر مجردهایی که هدف نام تجاریاش بودند، قرار دارد. شرکت سفرهای دریایی کارناوال خدمات خود را در اختیار افراد مجرد قرارداد، فکری که بیست سال پیش قابلقبول نبود. شرکتهای مخابراتی «اتی بند تی» و «جی ای» تبلیغات خود را بر اساس ارزشهای خانوادگی و رفاه خانه قرار میدهند و شرکت البسه ی بارداری «تیم» تنها فروشگاه زنجیرهای کاناداست که در این زمینه فعالیت میکند.
نقش سن در برنامهریزی تبلیغات
در طول چند سال گذشته، توجه زیادی به طبقهبندی مصرفکنندگان ازنظر سنی شده است و بهصورت یکی از سنتهای پابرجای تبلیغاتی درآمده است. شویندهی «آیووری اسنو»، محصولات غذایی «گربر» و کرم ضد آفتاب «کوپرتون» نوزادان را هدف قرارداد بند. محصولات «گپ کید» و «کید کوانیرین فود» به کودکان توجه دارند. دئودورانت «تین اسپریت» برای دختران ۹ تا ۱۶ ساله است. بازار داغ «آی کی آ» برای جوانان و بزرگسالان شهری از ۲۵ تا ۳۵ سال فعالیت میکند. لوسیون صورت «الی» محصول موفق برای زنان سالخورده است.
جوانان یکی از گروههای دشوار هدفگیری در بازار هستند. جوانان بهخوبی از تجسم ذهنی آگاه بند، اما به هیچ نام تجاری خاصی وفادار نیستند. همچنین جوانان از غافلگیرکردن دیگران لذت میبرند. فایدهای ندارد که شما به مدت یک ساعت سخنرانی کنید و از کیفیت غذایی یک محصول برای جوانان حرف بزنید و با روشهای سنتی برایشان تبلیغ کنید. جوانان به سمتوسوی نمادهای موفقیت جذب میشوند، اگرچه همواره در فکر تفریح اند. آنان سهلانگار و یاغیاند. افراد جوان ۱۵ تا ۲۵ سال، شالودهی جامعهی مصرفکننده را با دیکته کردن گرایشهای خود تعیین میکنند.
ویژگیهای ظاهری مصرفکننده
در این بخش نمونههای زیادی از ذهن میگذرند، بهویژه در صنعت تولید لباس، فروشگاههای «ریتمن ز» و «لورا کانادا» مصمم شدهاند که در خدمت زنان فربه درآیند. «لورا پتیت ز» در تولید لباس افراد ظریف و کوچک اندام تخصصیافته و «لورا پلاس» به زنان درشت اختصاص دارد. بر اساس آماری که گرفته شد، ۴۰ درصد زنان سایز ۱۶ یا بزرگتر میپوشند.
در سال ۲۰۰۰، لباسهای سایز بزرگ زنانه معادل ۳۲ میلیارد دلارفروش داشته و حال آنکه در سال ۱۹۹۶، این رقم معادل ۷٫۸ میلیارد دلار بوده است.
نقش مسائل مصرفکننده در برنامهریزی تبلیغات
«اکورتین» نوعی قرص مُسکن است برای کسانی که از آرتروز رنج میبرند. «داو» صابونی است برای زنانی که از پوست خشک خود ناراضی بند. در سال ۲۰۰۳، «هینز» تیشرتهای فری سایز را برای مردان به بازار فرستاد. این ابداع باعث رونق تجارت کمپانی شد. فروشگاههای «جی. سی. پنی»، «گپ» و «بناناری پابلیک» این سیاست را دنبال کرده اند.
«کیت کت»، شکلات وقت ناهار و «ویکس» برای درمان دردهای شبانه است. رستوران زنجیرهای «کورا» تخصص در تهیهی صبحانه دارد و سالانه ۷ میلیون مشتری را پاسخگوست. این زنجیره بخشی از محصولات خود را در سوپرمارکتها نیز به فروش میرساند و اکنون چشم به بازار آمریکا دوخته است.

جایگاه اجتماعی یک نام تجاری
دو روش برای تعیین جایگاه اجتماعی یک نام تجاری وجود دارد: شهرت اجتماعی و شهرت خیرخواهانه.
سس سالاد «ان» پل نیومن نمونهی خوبی از شهرت خیرخواهانه است. پل نیومن و یکی از دوستانش در سال ۱۹۸۲ نوع جدیدی سس سالاد را معرفی کردند. این نام تجاری بر دو اصل استوار بود:
۱. مواد برتر بدون افزودنیهای غیرطبیعی
۲٫ واگذاری تمامی منافع به موسسههای خیریه. این محصول با موفقیت آنی روبهرو شد. در سال اول، سس سالاد نیومن ۱ میلیون دلار در اختیار موسسههای خیریه گذاشت. از آن زمان به بعد، بیش از ۱۲۵ میلیون دلار به هزاران مؤسسهی خیریه بخشیده شده است.
در دسترس بودن ۲۴ ساعته در هفت روز هفته
«کین کو» دارای ۱۲۰۰ شعبه است که خدمات پستی، کپی رنگی، پرینتر و اجارهی کامپیوتر را در همهوقت ممکن میسازد. در سال ۲۰۰۴، «فدکس» این شرکت را تصرف کرد.
«اپل» برای کسب مقام اول در میدان کامپیوتر، بهطور مستقیم به چالش نپرداخت، بلکه بر کسب شهرت بهعنوان «کامپیوتر شخصی» تمرکز کرد. این راهکار موجب شد که «اپل» سهم بازار محترمانهای کسب کند.

نقش مذهب در برنامهریزی تبلیغات
مذهب بهعنوان عامل مؤثری در هدف قرار دادن قشرهای مختلف درآمده است. «جنرال الکتریک» تعداد ۶۵ اجاقگاز خود را با مدل «سبت» کرده است تا به یهودیان معتقد اجازه دهد غذاهایی را که پیشرانه مراسم «سبت» تهیهشده را گرم نگهدارند، بدون آنکه نیازی به مصرفکننده داشته باشد.
اندازه
تبلیغات «دویل برن باخ» نقطهی عطفی در این زمینه بود. او اتومبیل «بتیل» فولکسواگن را بهعنوان یک وسیلهی نقلیهی کوچک معروف ساخت. به نظر میرسد که دنیای آینده خواهان ابعاد کوچک است، برای مثال «مینی کارت» که بهعنوان کارت اعتباری مصرف میشود. کمپانی «بنسون بند هجز» با معرفی مسائل مضحکی که سیگارهای بلندش خلق میکرد (سوزاندن روزنامه، ترکاندن بادکنک، گیرکردن میان در آسانسور، سوزاندن ریش مصرفکننده و غیره) توانست با موفقیت اندازهی کوچک این سیگارها را به بازار بفرستد.
شکل و رنگ
همهکس با همبرگرهای مربعی شکل «وندیز» آشناست. همزمان با آن در انگلستان کمپانی «تتلیز» شروع به خلقتی تی بگ های گرد کرده است. مردم با این تصور که کیسههای چای گرد جالبتر و دارای طعم بهتری از کیسههای چهارگوشاند، از این محصول استقبال کرده و از سال ۱۹۸۹، فروش آن ۲۰ درصد افزایشیافته است. در کانادا، این کیسههای کوچک چای اثری معجزهآسا داشته و موجب تمایز این محصول از رقیبانش شده است.
یکی از تکنیک های بازاریابی استفاده از رنگهای مختلف برای تقویت فروش است. کمپانی «نوپرین» با استفاده از رنگ زرد در قرصهای مسکن خود توانست سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهد.کمپانی شویندههای «چی برز» ادعا میکند که رنگها را درخشانتر میسازد. «جنرال میلز» محصول «پاپ کوانیر» را به بازار فرستاد، ذرت بودادهای که وقتی در فر ماکروویو گذاشته میشود، در شش رنگ مختلف ظاهر میشود: آبی، نارنجی، سبز، بنفش، قرمز و زرد. در حال حاضر نوشابههای سبز، زرد و قرمز روی قفسهی سوپرمارکتها ظاهرشدهاند. «پپسی» پس از آزمایش ۱۰۰ مضمون و بررسی ۹ ماهه، نوشابهی آبیرنگ خود را به بازار فرستاد. پپسی فکر میکند که با افزایش رنگ نوشابههایش میتواند جماعت جوان را به خود جذب کند. پژوهشها نشان دادهاند که دوسوم نوجوانان تأکید کردهاند که پپسی کولای آبیرنگ را خواهند خرید.
نقش بو و طعم در برنامهریزی تبلیغات
متخصصان بازاریابی میگویند که بعد از رنگ، بو بهترین ابزار تقویت فروش است. بسیاری از پژوهشها نشان دادهاند که بوی یک محصول بر فکر و احساس مصرفکننده تأثیر میگذارد. پژوهشهای جین چارلز چباتا، استاد دانشکدهی اقتصاد دانشگاه مونر آل، نشان داده است که افشاندن بوی مرکبات در یک مرکز خرید، میزان متوسط خرید یک مصرفکننده را از ۵۵ دلار به ۹۰ دلار رساند. تحقیقات «رنالت» نشان دادهاند که رانندگان حذف کامل بوی پلاستیک را دوست ندارند و اگر هیچ بویی در فضا نباشد، خریدار بالقوه تصور خواهد کرد که اتومبیل دست دوم است. راهکارهای فروش بسیاری از محصولات بر اساس بوی آن است. ازجمله پودر بچهی «جانسون» و کرم ضد آفتاب «کایبرتون».
این نیز راهکار پرسود دیگری است. پپسی کولا و کوکاکولا به دنبال هم «کوکاکولای لیمویی» و «پپسی توایست» را به بازار فرستادند و سپس «کوکاکولای وانیلی» معرفی شد.
گذرگاه توزیع
در آمریکا، پیتزای «دومینو» تمام تلاش خود را بر تحویل محصول در خانهها متمرکز ساخته است. این کمپانی که توسط «تام موناگهان» بنیان نهاده شده، دارای ۷۵۰۰ شعبه در ۵۰ کشور جهان است. در طول بازیهای «سوپربال» سال ۲۰۰۲، «دومینو» در یک روز ۱٫۲ میلیون پیتزا فروخت.
کمپانی «آوون» محصولات خود را از طریق ۵۰۰٫۰۰۰ نماینده در آمریکای شمالی به فروش میرساند. این کمپانی ۱۱۸ ساله در ۱۴۳ کشور فعالیت دارد و هرساله ۶ میلیارد دلار محصولات آرایشی را به فروش میرساند. کمپانی «دل» امپراطوری کوچک خود را با فروش مستقیم کامپیوترهایش خلق کرده است. این کمپانی که در سال ۱۹۸۴، توسط «مایکل دل» بنیانگذاری شده، در سال ۲۰۰۴ فروشی معادل ۴۹٫۲ میلیارد دلار داشته است. این شرکت در ۸۱ کشور، نماینده دارد و از ۲۸ زبان مختلف استفاده میکند. راهکار تبلیغاتی «دل» الگوی کاملی از کارایی است.

نقش محصولات پر سر و صدا در برنامهریزی تبلیغات
«کریسپی کریم» به لحاظ تهیهی دونات های داغ در سراسر آمریکا مشهور است. این کمپانی شهرت خود را از طریق راهکار سادهای به دست آورد؛ هر بار که محصول وارد بازار جدیدی میشد، کمپانی هزاران دونات مجانی میان مردم توزیع میکرد.
بازاریابی پرسروصدا، روشی است که با دخالت ماهواره ارتقاء یافت. «کریسپی کریم» از اینگونه بازاریابی استفاده کرده و دونات هایش را بهرایگان توزیع کرد. این روش کمپانی را در رأس فهرست رقیبان قرارداد و از منافع زیادی بهرهمند شد. پژوهشی توسط «مک کینزی اند کامپانی» در سال ۲۰۰۱، نشان داده است که ۶۷ درصد همهی فروشها تحت تأثیر خبرهای دهانبهدهان قرار میگیرند.
اطلاعات بیشتر در مورد برنامهریزی تبلیغات
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تبلیغات میتوانید به ویکیپدیا مراجعه نمایید. همچنین شما با عضویت در وبسایت واسط کالا یا اپلیکیشن واسط کالا میتوانید محصولات خود را تبلیغ کنید.
منبع: ۱۰۰۱ راهکار تبلیغاتی
واقعا یه شعار تبلیغاتی خوب میتونه تاثیر زیادی روی جذب مخاطب داشته باشه
واقعا مبحث تبلیغات و شعارها و رعایت همه این مواردی که ریز به ریز روی فروش و آینده یک محصول اثر دارند کار سختیه و بعضی فوت و فن های این عرصه فقط با تجربه به دست میان و نمیشه با هیچ کتاب و مقاله ای اونها رو بدست آورد.ممنون از مطالب بروزتون.