افزایش عمر باتری ماشین

در این مطلب میخواهیم بهصورت مختصر و مفید و البته کامل به موضوع افزایش عمر باتری ماشین و نکاتی که برای نگهداری آن باید بدانید، بپردازیم. کارشناسان و اهالی خودرو میگویند باتری خودرو، قلب دوم خودرو محسوب شده و به همین دلیل باید مراقبتهایی برای بهبود عملکرد و همچنین افزایش طول عمر آن انجام شود.
باتری ماشین در بازار به دو نوع است که در ادامه به بررسی مفصل هرکدام از آنها میپردازیم: اولین نوع از باتریهای موجود در بازار از نوع (LM = Low Maintanace) هستند. این نوع از باتریها، از نوعی هستند که به مراقبت اندکی نیاز دارند و نباید به حال خود رها شوند.
نوع دوم از باتریها از نوع (FM = Free Maintanace) هستند که برخلاف نوع اول نیاز به مراقبت نداشته و تا پایان مدت عمر آنها، میتوان بدون مشکل از آنها استفاده کرد. به باتریهای نوع اول غیرسیلد گفته میشود و نوع دوم را نیز سیلد مینامند.
باتریهای نوع اول از جنس سرب آنتیموان / کلسیم هستند که ۲ آلیاژی یا هیبریدی نیز نامیده میشوند. در مقابل، باتریهای نوع دوم از جنس سرب – کلسیم / کلسیم هستند. البته اینکه گفته شد، باتریهای نوع دوم نیاز به مراقبت ندارند، بدین معنی نیست که بهطورکلی نیاز به مراقبت نداشته باشند، بلکه صرف بررسیهایی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، کافی بوده و توسط خود افراد نیز قابل انجام است و نیازی به مراجعه به متخصصین ندارد و هزینهای روی دوش صاحب خودرو نخواهد گذاشت.
ویژگیهای باتریهای Free Maintanace
باتریهای نوع دوم (Free Maintanace) دارای عمر طولانیتر هستند و از کیفیت بالاتری نیز برخوردار هستند.
از دیگر ویژگیهایی که میتوان برای این نوع از باتریها ذکر کرد:
- این باتریها نسبت به باتریهای دیگر سریعتر شارژ میشوند.
- درصورتیکه بیشازحد شارژ شوند، مقاومت بیشتری را از خود نشان میدهند.
- ترمینالهای موجود در باتری نوع دوم دچار خوردگی کمتری میشوند.
- زمان نگهداری و طول عمر این باتریها بیشتر است و ازنظر هزینه برای صاحب خودرو بهصرفهتر ارزیابی میشود.
- در مقابل درصورتیکه دشارژ عمیق (Deep Discharge) صورت بگیرد، به دلیل ریزش مواد داخل آن، ضررهای بیشتری به آن واردشده و ضربات بیشتری را متحمل میشود.

نظر کارشناسان خودرو در مورد باتری ماشین
معمولاً کارشناسان خودرو میگویند در مناطق با آبوهوای گرم نیازمند باتریهای غیرسیلد یا نوع اول هستند تا در صورت گرم شدن و بخار شدن آب داخل باتری، امکان اضافه کردن آب وجود داشته باشد چراکه در باتریهای سیلد این امکان وجود ندارد.
البته قابلذکر است که طول عمر باتری ماشین معمولاً چیزی بین ۱۸ تا ۲۴ ماه است و بعد از این مدت، در صورت سالم بودن نیز، صرفاً یک ریسک بزرگ محسوب میشود که باید صاحب خودرو آن را بپذیرد.
نحوه عملکرد و موارد استفاده باتری ماشین
نحوه عملکرد به این گونه است که با طراحی خاصی که روی آن صورت گرفته برای ۵ تا ۱۵ ثانیه اول استارت زدن خودرو، آمپر بالایی را برای موتور تأمین نموده و بدون مشکل میبایست کار کند.
معمولاً باتری ماشین برای مواردی ازجمله استارت زدن، تأمین روشنایی و جرقههای موردنیاز و همچنین تثبیت انرژی در خودرو استفاده میشود و برای دیگر کارهای در حال انجام خودرو، نیازی به باتری وجود ندارد؛ ولی موارد گفتهشده، اساسیترین نیازهای خودرو است که برای حرکت لازم است.
دلایل کاهش عمر باتری ماشین
رسوبهای ایجادشده در باتری ماشین ازجمله مواردی است که در اثر دشارژ عمیق، لرزشهای زیاد و گرما ایجاد میشود و از عمر آن میکاهد.
از دیگر دلایلی که منجر به خرابی باتری ماشین میشود، سولفاته شدن آن است که معمولاً در اثر انبار شدن و یا بلااستفاده ماندن باتری به وجود میآید.
معمولاً خودروهایی که برای مدت طولانی بلااستفاده میمانند و یا اینکه باتریهایی که در انبار فروشگاهها باقی میمانند از استعداد بیشتری برای سولفاته شدن برخوردار بوده و به همین دلیل توصیه میشود خودروهای بلااستفاده هر چند وقت یکبار چند دقیقه روشن شوند و از باتری آن تا حداکثر ممکن، استفاده شود.
از دیگر موارد مضر برای باتری ماشین هوای گرم است که به گفته بعضی از کارشناسان حتی بهعنوان یک سم بزرگ برای باتری خودرو تعریف میگردد.
بسیاری از کارشناسان ضرر گرما برای باتری را تا نصف شدن عمر آن اعلام مینمایند که یک هزینه گزاف روی دست صاحب خودرو خواهد گذاشت.
یکی از از راههای موثر برای افزایش عمر باتری ماشین تمیز کردن سولفاته باتری است.

نکته
یکی از راههایی که میتوان با استفاده از آن، صحتوسقم کار و فعالیت باتری ماشین را بررسی کرد، استارت در جای خودرو در هوای سرد است که میزان قدرت و توان باتری ماشین را مشخص میکند.
البته این اقدام در صبح زود و قبل از حرکت خودرو انجام شود، نتیجه بهتری را به صاحب خودرو ارائه مینماید.
بهطورکلی باید بهصورت ماهانه در آبوهوای گرم و در هوای سرد نیز بهصورت دورههای کوتاهمدت بررسیهای لازم روی باتری ماشین انجام شود تا صحت کاربری آن مشخص شود.
در هنگام کار با باتری ماشین باید به چه نکاتی توجه نماییم؟
خیلیها برای کار کردن با باتری ماشین و چک کردن آن، بدون توجه به نکات ایمنی اقدام به کار با آن میکنند که اتفاقات جبرانناپذیری را به همراه دارد.
برای اینکه بتوانید ایمنی کاملی در کار با باتری ماشین داشته باشید موارد زیر را در ذهنتان بسپارید:
- حواستان به تهویه مطبوع خودرو باشد. در مکانهای بسته و بدون هوا حتیالمقدور اقدام به کار با باتری نکنید.
- یکی از بزرگترین اشتباهات افراد در هنگام کار با باتری در دست داشتن جواهرات است که یک رسانا محسوب شده و اتفاقات جبرانناپذیری را در جسم افراد ایجاد میکند. بهطور مثال در صورت در دست داشتن انگشتر و در صورت برخورد آن با باتری، قطعاً محیط زیر انگشتر دچار سوختگی خواهد شد و پوست دست را از بین میبرد.
- در هنگام کار با باتری ماشین حتماً از لباسهای محافظتکننده استفاده نمایید. البته بدیهی است این لباس برای کارهای جدی مورداستفاده قرار میگیرد.
- استفاده از عینک ایمنی مخصوص از دیگر اقداماتی است که قطعاً در محافظت از چشم در برابر صدمات و جرقههای احتمالی، مفید خواهد بود.
- نکته بعدی یک نکته پیشپاافتاده است: احتیاط کنید، باتری خطرناکتر از چیزی است که فکرش را میکنید. آن را دستکم نگیرید.
- نکات اعلامشده توسط سازنده باتری پیرامون باتری به باتری کردن، تست باتری و نصب باتری را مطالعه کرده و آنها را رعایت کنید.
روشهای شارژ اضطراری خودرو
در زیر چند روش شارژ اضطراری خودرو را معرفی میکنیم:
شارژ باتری با خود ماشین
زمانی که ماشینتان روشن است، باتری آن نیز شارژ خواهد شد. همه اتومبیلها هنگامیکه روشن هستند توسط دینام، برق تولید میکنند.
«پولی یا هرز گرد» روی دینام توسط یک تسمه، به «پولی» روی موتور متصل است و باتری را شارژ میکند.
اگر در حال رانندگی باتری ماشین از کار بیافتد، ممکن است دینام از کار افتاده باشد. در این حالت اگر ماشینتان دنده اتوماتیک نباشد میتوانید ماشین را هول داده تا روشن شود.
ممکن است روشن گذاشتن ماشین برای نیم ساعت باعث شارژ مجدد باتری شود. بهمنظور ذخیره بیشتر برق و به طبع افزایش عمر باتری ماشین میتوانید، وسایلی مثل چراغها (در طول روز) و رادیو را، خاموشکنید.

شارژر باتری
شارژرهای باتری به برق طبیعی خانگی وصل میشوند و زمانی که به ماشینتان متصل نیستند میتوانند باتری را شارژ کنند.
شارژرهای باتری میتوانند بهسرعت، آهسته و یا خیلی کُند باتری را شارژ کنند و مؤثرترین روش برای شارژ باتری ماشین هستند.
بعضیاوقات این شارژرها قادرند باتریهای قدیمی که توسط دینام ماشین شارژ نمیشوند را احیا کنند.
شارژرهای خورشیدی برای شارژ باتری ماشین
یکی از راههای افزایش عمر باتری ماشین این است که ماشین به مدت طولانی خاموش نباشد. اگر قصد دارید ماشینتان را برای مدتزمان طولانی روشن نکنید، بد نیست که یک شارژر خورشیدی خریداری کنید، تا شارژ باتری ماشینتان را تا موقع برگشت شما، حفظ کند.
باتری به باتری کردن و نحوه صحیح انجام آن
در زیر ۹ گام برای باتری به باتری کردن را معرفی مینماییم:
گام اول) بالازدن کاپوت هر دو خودرو
حال که مطمئن شدید مشکل از باتری است، برای راهاندازی و شارژ باتری نیاز به انجام عمل باتری به باتری کردن خودرو دارید.
برای این کار یک خودروی سالم را باید به خودروی خود نزدیک کنید بهترین روش نزدیک کردن از روبهرو است، همچنین میتوانید از طرفینی که باتری خودروها به یکدیگر نزدیکتر هستند این کار را انجام دهید.
- با دقت قطبهای مثبت و منفی هر دو باتری را مشخص کنید. معمولاً بر روی سر باتری و یا کنار آنها مثبت و منفی مشخص شده است.
- بیشتر مواقع قطب مثبت قرمز رنگ است و علامت + بر سر باتری آن مشخص است.
- همچنین بهصورت معمول قطب منفی مشکیرنگ است و علامت – بر روی آن مشخص است.
گام دوم) آماده کردن خودروها
حال که باتریها را تا جای ممکن و البته بدون هرگونه تماس به یکدیگر نزدیک کردید، زمان آن رسیده است که خودروها را آماده کنید.
برای این کار ابتدا تمام متعلقات برقی همچون فن، بخاری، شارژرها، رادیو و ضبط، فلش و هر تجهیزات برقی دیگری در داخل خودرو را جدا و یا خاموشکنید.
همچنین خود خودرو را هم فعلاً خاموشکنید. چنانچه خودروها با یکدیگر تماس داشته باشند امکان آسیب جدی به قطعات برقی و کامپیوتری هر دو خودرو بسیار بالاست. دقت کنید با یکدیگر ارتباط و یا تماسی نداشته باشند.
گام سوم) آماده کردن باتری ماشین وخودمان!
بااینکه با رعایت نکات و ایمنی خطر خاصی شما را تهدید نمیکند ولی بهتر است از دستکشهای ضخیم استفاده کنید.
حتماً چک کنید باتری هیچگونه ضربدیدگی و یا شکستگی و غیره نداشته باشد. سر باتری را درصورتیکه دچار جرم شده است میبایست با یک براش فلزی خوب تمیز کنید تا تماس کامل انجام شود.
گام چهارم) آمادهسازی کابلها
شما برای برقراری این ارتباط به دو کابل مخصوص این کار احتیاج دارید. همچون باتریها این دو کابلها معمولاً داری دو رنگ مشکی و قرمز هستند که هنگام کار اشتباه گرفته نشوند. همچنین معمولاً دو عدد گیره برای در دهان گرفتن سر باتریها بر روی هر دو سر کابلها قرار دارد.
نکته: در طی انجام عمل باتری به باتری باید مطمئن باشید که دو سر قرمز و مشکی هرگز با یکدیگر تماسی برقرار نمیکنند. در صورت برقراری تماس آسیبهای جدی به خودرو وارد خواهد آمد.
گام پنجم) متصل کردن کابلها به باتری های ماشین
طبق مراحل زیر، کابلها را به باتریها متصل کنید:
- کابل قرمزرنگ را به سر مثبت باتری دارای مشکل متصل کنید.
- حال سر دیگر همین کابل قرمز را به سر باتری سالم متصل کنید.
- کابل مشکی را به سر منفی باتری سالم متصل کنید.
- سر دیگر کابل مشکی را به قطعه فلزی از خودروی دارای باتری خراب متصل کنید.
- بهتر است این قسمت فلزی قسمتی رنگ نشده باشد که ارتباط برقرار شود این کار را با پیچ و مهرهها و غیره نیز میتوانید انجام دهید.
- مراقب باشید اضافی کابلها اطراف پرههای فن و یا نزدیک موتور خودرو نباشد.

گام ششم) روشن کردن خودروی داری باتری سالم
خودروی سالم را روشن کنید و اجازه دهید برای چند دقیقه کار کند. شما میتوانید کمی دور موتور را با گاز دادن بالا ببرید تا انرژی بیشتری منتقل شود.
با این کار و کار کردن خودرو و برقراری ارتباط طبق روش بالا کمکم باتری خالیشده اقدام به شارژ شدن میکند. خودرو را برای چند دقیقه به همین صورت رها کنید. دقت کنید در این مدت که یک الی دو دقیقه است اتصال بهدرستی و کامل برقرار باشد.
گام هفتم) روشن کردن خودروی دیگر
حال دیگر باتری مشکلدار باید شارژ شده باشد و پسازاین چند دقیقه، اقدام به استارت زدن باتری خودروی ناسالم بکنید تا خودرو روشن شود. چنانچه روشن نشد با کمی تکان دادن و فشار هر یک از کابلها در سر جای خود و انجام مجدد احتمالاً شما را به نتیجه خواهد رساند.
گام هشتم) جداسازی کابلها
حال که خودرو روشن شد و به نتیجه رسیدید باید به جدا کردن کابلها کنید. این کار برعکس مراحل اتصال بود و دقت کنید حین جدا کردن هیچیک از کابلها با یکدیگر تماس نداشته باشند.
- ابتدا کابل مشکی را از قسمت فلزی خودرو جدا کنید.
- کابل مشکی را از قسمت منفی باتری سالم جدا کنید.
- کابل قرمز را از قطب مثبت باتری سالم جدا کنید.
- درنهایت کابل مشکی را از باتری تازه شارژ شده جدا کنید.
- متعلقات و یا کاورهای باتری را مجدد در سر جای خود قرار دهید.
گام نهم) روشن نگهداشتن خودروی تازه شارژ شده
پس از انجام عملیات بهتر است خودروی تازه شارژ شده را خاموش نکنید و با کمی فشار دادن پدال گاز روند شارژ شدن باتری را سرعت ببخشید. باید این باتری بهاندازه کافی شارژ شود تا قدرت و توان لازم برای مجدد استارت زدن را در خود داشته باشد.
نکته: چنانچه با خاموش شدن باتری مجدد باتری تخلیه شد و خودرو روشن نشد یا اگر باتری ماشینتان مدام از کار میافتد وقت آن رسیده یکی از باتریهای خوب بازار باتری را روی ماشینتان بیندازید!

نکات مهم در مورد افزایش عمر باتری ماشین
بعضیاوقات سر باتریها سفید و حالت شورهزدگی به خود میگیرد و باعث میشود جریان برق وارد باتری نشود و باتری درست عمل نکند و شما تصور میکنید شارژ باتری تمام شده است درصورتیکه اینطور نیست.
برای پاک کردن شورههای سر باتری میتوانید از بُرس سیمی استفاده کنید. در غیر این صورت میتوانید از مایعات اسیدی استفاده کنید. بعدازآن استارت بزنید و متوجه خواهید شد شورهها مانع از روشن شدن ماشین شدهاند.
تست برقدزدی در خودرو
دو روش که بهوسیله آن میتوان از سالم بودن سیستم سیمکشی خودرو مطمئن شد:
روش اول
اگر خودرو برقدزدی داشته باشد، صبح هنگام، با سرعت و در یک حرکت نمیتواند استارت بزند.
پس هنگامیکه خودرو را خاموش میکنید، یکی از بستهای باتری را جدا کنید و صبح جا بزنید، اگر خودرو بهخوبی روشن شد سیستم شما برقدزدی دارد، ولی اگر بازهم ضعیف بود مشکل میتواند مربوط به باتری، دینام و یا استارت خودرو باشد.
روش دوم
یک لامپ دوازده ولتی، مجهز به دو سیم رشتهای تهیه میکنیم. ابتدا سوییچ را خاموش کرده و از خاموشی تمام قسمتهای برقی خودرو مطمئن میشویم.
یکی از بستهای باتری را جدا میکنیم، یک سر سیم را به قطب باتری و یک سر دیگر را به بست باتری که جدا کردهایم متصل میکنیم. اگر لامپ بهصورت متناوب روشن شد، جعبهفیوز خودرو را باز میکنیم و شروع به جدا کردن و جا زدن تکتک فیوزها میکنیم و از یک نفر میخواهیم که توجهش به لامپ باشد.
با کشیدن یکی از فیوزها لامپ خاموش میشود و برقدزدی مربوط به این قسمت از سیستم برق خودرو خواهد بود. اگر لامپ بهصورت ضعیف و نامتناوب روشن و خاموش شد، برقدزدی مربوط به دزدگیر است. اگر لامپ روشن نشد، برقدزدی وجود ندارد.
کویل خودرو و عیبیابی
این قطعه، کار افزایش ولتاژ برق برای استفاده در سیستم جرقهزنی (شمعهای) خودرو را بر عهده دارد.
با خراب شدن و نیمسوز شدن کویل شاهد موارد زیر هستیم:
- کاهش راندمان موتور و افزایش مصرف بنزین به دلیل کاهش شدت جرقه.
- روشن نشدن خودرو. در زمان سوختم کویل دوبل معمولاً یکی از کویلها میسوزد. پس تنها به دو شمع از چهار شمع برق رسیده و خودرو بهصورت نیمهکامل روشن میشود و با رها کردن سوییچ خودرو دوباره خاموش میشود.
نکته: خرابی این عملگر باعث روشن شدن چراغ چک شده و مصرف سوخت را بالا میبرد. در این حال خودرو دچار لرزش شدید میشود. با گاز دادن به نظر میرسد خودرو خوب کار میکند، ولی در حرکت و در دور آرام موتور لرزش شدید دارد.
روش تعمیر: کویل باید تعویض گردد. گاهی سولفاته زدن سوکت و یا اتصالی در سیمکشی و یا خرابی بخشی از ECU باعث نزدن جرقه میشود و موتور بد کار میکند.
کلام آخر
به پایان مقاله راهکارهای افزایش عمر باتری ماشین و همچنین نحوهی باتری به باتری کردن ماشین رسیدیم. امیدواریم خواندن این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
همچنین اگر قصد خرید و فروش انواع لوازم یدکی ماشین را دارید میتوانید با عضویت در وبسایت واسط کالا یا اپلیکیشن واسط کالا به راحتی و بدون دردسر اینکار را انجام دهید.
مقالات مرتبط:
چقد شارژ اضطراریه مفیده
یکبار صبح زود رفتم دانشگاه...زمستان بود و هوا تاریک..چراغ ماشین روشن گذاشتم..بعدش که هوا روشن شد یادم رفت چراغ ها رو خاموش کنم..هیچی دیگه ظهر اومدم ماشین روشن نمیشد....باتری خالی کرده بود