امروزه در دنیای طراحی خودرو، دیزاین و زیبایی داخل کابین اتومبیل به اندازه فرم و طراحی بدنه آن اهمیت دارد. یکی از مهمترین قطعات بهکار رفته در داخل کابین خودروها، صندلی آنها است و روکش صندلی خودرو یکی از پر فروش ترین لوازم جانبی خودرو در بین مصرف کنندگان ایرانی به شمار می رود. مهمترین مسئلهای که صندلیهای چرم با آن رو به رو هستند، مشکل ساییدگی و رنگ پریدگی آنها است. ساییدگی ناشی از برخورد لباس سرنشینان و روکش چرم صندلی اتومبیل، مهمترین عامل رنگ پریدگی روکش چرم است؛ همچنین تعریق بدن انسان و ایجاد رطوبت، عامل مهم دیگری است که باعث رنگ پریدگی و ترک خوردن، روکش چرم اتومبیلها است. با وجود این مسائل در این مقاله قصد داریم به بیان ویژگیها و روشهای ترمیم چرم صندلی خودرو بپردازیم.
آنچه در ادامه میخوانید
مزایا و معایب روکش صندلی چرم
روکشهای صندلی خودرو ازنظر جنس به دودسته کلی چرمی و پارچهای تقسیم میشوند که انتخاب هر یک از آنها مزیتها و معایبی دارد:
- روکشهای چرم در برابر انواع روکشها مزیت بزرگی دارند و آن سهولت در نظافت و تمیز کردن آنها است. در این نوع از روکشها با یک دستمال مرطوب نیز میتوان کثیفیها را بهراحتی از بین برد پس بسیار مناسب خانوادههای دارای فرزندان خردسال است.
- روکش چرم برای خودروهای آژانس و مسافربری بسیار مناسب بوده و همچنین کسانی که بیشتر از خودروی خود با لباس کار استفاده کرده و مجبور به حمل وسایلی با خودرو هستند، بهتر است از این نوع روکش استفاده کنند.
- روکشهای چرمی نمای اسپرتتری دارند و برای افرادی توصیه میشود که به ظاهر اسپرت داخل خودرو اهمیت میدهند.
- در خودروهای دارای سیستم گرمکننده صندلیها، روکشهای چرم بازدهی بیشتری دارند زیرا چرم بهراحتی گرما و سرما را از زیر صندلی خودرو به قسمت بالای آن انتقال میدهد و همچنین در برابر تغییر دما بسیار مقاوم است.
- این نوع روکشها برخلاف روکشهای پارچهای در تابستان موجب گرمای بیشتر خودرو و عرق کردن میشوند و در زمستان موجب میشوند داخل خودرو دیرتر گرم شود و سرنشینان سرمای بیشتری را تحمل نمایید.

جلوگیری از ترک خوردن صندلی خودرو
قبل از اینکه نیازمند استفاده از روشهای ترمیم چرم صندلی خودرو شوید بهتر است برای نگهداری درست و جلوگیری از ترک خوردن صندلی موارد زیر را رعایت نمایید.
به خاطر داشته باشید که ایجاد یک ترک صندلی خودرو، ترکهای بعدی را به دنبال خود خواهد داشت.
- از قرار دادن وسایل خشن، برنده و تیز روی صندلیها خودداری کنید.
نکته: توجه داشته باشید که آسیبپذیری چرم حین برخورد با اجسام زبر، سخت و خشن و البته تیز و برنده، بسیار بالا خواهد رفت.
- حتماً روکش صندلیها را بهصورت هفتگی تمیز نمایید.
نکته: تمیز کردن و زدودن آلودگیها و گرد وخاکی که روی روکش صندلیهای خودرو نشسته، به جلوگیری از ترکخوردگی کمک زیادی میکند.
غبار و گرد وخاک در زمان میتواند لابهلای چرم نفوذ کرده و آن را مستعد ترک خوردن نماید.
به همین دلیل در چکلیست هفتگی نگهداری از خودرو، حتماً تمیز کردن روکش صندلیها با یک دستمال نیمه مرطوب را جای دهید.
پیش از دستمال کشیدن، لازم است که حتماً از جاروبرقی برای تمیز کردن تمامی قسمتها بهرهمند شوید.
چند نکته مهم دیگر قبل از ترمیم چرم صندلی خودرو
- از واکس مخصوص روکشهای صندلی چرمی استفاده نمایید.
نکته: واکس مخصوص روکشهای چرمی را میتوانید بهصورت کرمی یا اسپری تهیهکرده و هر دو هفته یکبار روی سطح چرم روکش صندلی اضافه کنید. سپس این واکس را بهخوبی روی چرم پخش کرده و اجازه بدهید جذب آن شود. (درست شبیه کاری که حین کرم زدن به دست خود انجام میدهید!) از این واکس یا نرمکننده میتوان برای روکش چرمی فرمان خودرو به همین روش استفاده کنید.
- آفتابگیر شیشه جلو خودرو و شیشههای کناری را فراموش نکنید.
نکته: برای جلوگیری از ترک صندلی خودرو، لازم است در کنار آفتابگیر شیشه جلو، به فکر آفتابگیرهای شیشههای کناری نیز باشید.

در صورت ترک خوردن روکش فرمان یا روکش صندلی خودرو چه کنیم؟
اگر با رعایت همه نکات ذکرشده در بالا بازهم با مشکل ترک خوردن فرمان یا ترک خوردن صندلی خودرو روبرو شدیم، چه باید کرد؟ برای ترمیم چرم صندلی ماشین روشهای متفاوت وجود دارد.
نکته مشترک قبل از استفاده از هرکدام از این روشها این است که باید فضا را برای ترمیم روکش صندلی خودرو فراهم کنید. یعنی برای جلوگیری از لکه شدن و پاشیده شدن مواد مورداستفاده به سایر قسمتها باید قسمتهای پلاستیکی مثل اهرمها، پیچها و غیره را با چسب نواری یا پلاستیک بپوشانید. همچنین درصورتیکه روکش صندلی موردنظر ترکیب پارچه و چرم است باید بخشهای پارچهای را هم با چسب نواری و یا یک روکش پارچهای بپوشانید.
در ادامه به معرفی چند روش متدوال ترمیم چرم صندلی خودرو میپردازیم.
استفاده از نرمکننده
با استفاده مداوم از این نرمکنندهها، وخامت ترکها را به تعویق انداخته و از پیشرفتهتر شدن آنها جلوگیری به عمل میآورید.
به این منظور نرمکننده را به تمام قسمتهای روکش بزنید و سپس برای مدت کوتاهی خودرو را در معرض نور آفتاب قرار دهید و شیشههای خودرو را بالا بکشید تا هوای داخل خودرو گرم شده و نرمکننده کاملاً جذب چرم شود.

ترمیم چرم صندلی خودرو با کیت ترمیم
- بسته به ترمیمی که انتخاب میکنید، باید با رنگ چرم صندلی شما مطابقت داشته باشد. برای اینکه از ترمیم روکش چرم صندلی خودرو خود راضی باشید، بهتر است از کیتی استفاده نمایید که توسط شرکت یا کارخانه تولیدکننده همان ماشین ساختهشده باشد. در غیر این صورت باید کیتهای مختلف را بررسی کنید تا رنگ مشابه با چرم صندلی خود را بیابید.
- در دومین مرحله ترمیم چرم صندلی ماشین با کیت ترمیم باید روکش موردنظر را کاملاً تمیز نمایید. برای پاک کردن قسمت بریدگی از صابون و دستمال تمیز استفاده کنید. پسازاینکه گرد وغبار و کثیفی را از روی ناحیه آسیبدیده پاک کردید، اجازه دهید تا کاملاً خشک شود و سپس جهت ترمیم روکش صندلی خود را آماده کنید.
- درصورتیکه اطراف پارگی چرم شما دارای لبههای زبر و نخهای اضافی است، با استفاده از قیچی تمامی آنها را برش دهید.
- یکتکه پارچه کتان را داخل بریدگی قرار داده و با استفاده از چسب، لبههای آن را به اطراف بچسبانید. سپس اجازه دهید تا کاملاً خشک شود.

استفاده از مایع پرکننده چرم برای ترمیم چرم صندلی ماشین
- برای ترمیم روکش صندلی از مایع پرکننده چرم استفاده کنید. با استفاده از کاردک داخل کیت، این مایه پرکننده را مابین لبههای بریدگی بمالید. توجه داشته باشید که برای استفاده مجدد از هر لایه ماده پرکننده، اجازه دهید که لایه قبلی کاملاً خشک شود. این کار را تا زمانی که تمام سطح بریدگی آغشته به مایع پرکننده شود ادامه دهید.
- در صورت استفاده از مایع پرکننده در مرحله قبل، با استفاده از سمباده شروع به صاف کردن سطح بریدگی نمایید. قبل از این کار اجازه دهید که محل پرشدگی کاملاً خشک شود.
- از سمباده فقط برای صاف کردن اطراف بریدگی استفاده نمایید. همچنین در ترمیم چرم صندلی خودرو از سمبادههای سنگی بهجای ورقهای استفاده میشود زیرا به شما تسلط بیشتری در سمباده زدن محل موردنظر خواهد داد.
- پس از سمباده زدن، اضافات چرم ریخته شده در اطراف را با استفاده از دستمال مرطوب بهخوبی پاککنید. سپس اجازه دهید محل موردنظر کاملاً خشک شود.

رنگ زدن محل پارگی
- در این مرحله با استفاده از رنگهای مخصوص چرم، محل پارگی را رنگ بزنید. برای رنگ کردن ماده پرکننده از دستمالی تمیز استفاده نمایید. میتوانید رنگ زدن را تا چندلایه ادامه دهید. البته پس از هر بار رنگ زدن اجازه دهید تا لایه قبلی کاملاً خشک شود و سپس شروع به کار نمایید تا بتوانید تناسب رنگ را پس از هر بار استفاده بررسی کنید.
- سپس باید از درزگیر مخصوص پارچههای چرمی استفاده کرد. با استفاده از پارچهای تمیز، درزگیر را در محل بریدگی بمالید. این کار مانع پخش شدن رنگ به اطراف چرم صندلی میشود. پس از استفاده اجازه دهید تا کاملاً خشک شود.
ترمیم چرم صندلی خودرو با وصله زدن
روش دیگر برای ترمیم چرم صندلی ماشین، وصله زدن محل پارگیهاست. از این روش میتوان برای ترمیم روکشهای صندلی و انواع روکشهای دیگر استفاده کرد و بدون صرف هزینه گزاف، خود بهتنهایی به اینکار در خانه بپردازید.
برای این کار باید مراحل زیر را طی کنید:
- یکتکه چرم که به لحاظ رنگ و جنس با چرم صندلی شما مطابقت داشته باشد را انتخاب نمایید. دقت کنید که تکه چرمی که برای وصله زدن انتخاب کردهاید دقیقه همانند چرم صندلی شما باشد. در صورت پیدا نکردن مشابه آن در بازار میتوانید تکه کوچکی از چرم زیر صندلی را برای وصله زدن جدا کنید.
- سپس باید چرم را متناسب با اندازه پارگی برش دهید. وصله را طوری برش بزنید که بهخوبی اطراف پارگی را پوشش داده و دیگر هیچ اثری از آن دیده نشود. برای این کار از قیچی تیز استفاده کنید تا دقت کار شما بالاتر رفته و ترمیم روکش صندلی حرفهایتر انجام شود.
چند نکته مهم
- برای جلوگیری از پخش شدن چسب در محل پارگی میتوان از یکتکه کاغذ مومی که بزرگتر از محل پارگی برش دادهاید استفاده نمایید.
- وصله را با چسب مخصوص چرم در محل موردنظر بچسبانید. بهاینترتیب که لبههای وصله را به چسب مخصوص آغشته کنید و با دقت آن را در محل پارگی قرار دهید؛ بطوریکه تمام سطح پارگی چرم صندلی شما را بپوشاند.
- اجازه دهید که وصله چسبیده شده کاملاً خشک شود. برای دانستن زمان موردنظر جهت خشک شدن کامل چسب، به دستورالعمل روی آن مراجعه نمایید. قبل از زمان تعیینشده جهت خشک شدن کامل چسب، هیچ شیئی روی محل بریدگی قرار نداده و از نشستن روی صندلی بپرهیزید.

پرسش و پاسخ
پاسخ: به طور کلی بهترین پاک کننده و نرم کننده چرم: کیت مراقبت از چرم کامل بچه های شیمیایی. بهترین پاک کننده و تهویه مطبوع چرم با بودجه: پاک کننده و تهویه مطبوع چرم غنی Meguiar. بهترین نرم کننده چرمی: نرم کننده چرم عسل چرمی.
پاسخ: می توانید از روغن های مختلفی مانند روغن نارگیل ، لیمو و کودک استفاده کنید. نه روغن زیتون زیرا می تواند به جای جلوگیری از آسیب ، شرایط را بدتر کند.
پاسخ: چسب چرم و جیر Aleene چسب خرید شما برای تعمیرات و پروژه های چرم و جیر است! این چسب محکم و سریع خشک و انعطاف پذیر است و از طریق چرم و جیر خیس نمی شود و لک نمی زند. از آن برای کارهای تعمیر چرم و اتصال دائمی حاشیه ، منجوق دوزی و سایر پارچه ها استفاده کنید.
کلام آخر
به پاین مقاله معرفی روشهای ترمیم چرم صندلی ماشین رسیدیم. امیدواریم لذت برده باشید.
اگر قصد خرید و فروش لوازم چرمی موردنظر خود را دارید وبسایت واسط کالا یا اپلیکیشن واسط کالا بستری امن و راحت برای انجام اینکار میباشد.
نه اصلا چرم خوب نیس پاره میشه
روکش ماشین مثل قدیم جنساشون خوب و محکم نیستند…به نظرم جنس چرم از همه مدل بهتره