تعطیلی آلودگی هوای تهران

آلودگی هوای تهران نوعی مرگ خاموش برای شهروندان تهرانی است. دود سمی غلیظ در چند روز پیاپی شهر تهران را پوشاند و نقاطی دیدنی مانند برج میلاد و کوههای پوشیده از برف را پوشش داد. به دنبال این اتفاق تعطیلی مدارس به دلیل آلودگی هوای تهران را به صورت مداوم شاهد بودیم. میزان آلودگی هوای تهران تقریباً شش برابر حداکثر ۲۵ میکروگرم در هر مترمربع، از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلامشده است.
میزان آلودگی هوای تهران در فصل زمستان به دلیل هوای سرد و عدم وزش باد، بهمراتب بیشتر است و باعث مهآلود شدن هوا توسط دودهای خطرناک و ایجاد پدیدهی وارونگی دما شده است. هوای تهران یکی از آلودهترین هواها در جهان است و نهتنها برای کودکان که برای افراد میانسال یا اشخاصی که مشکلات ریوی دارند نیز، مشکلزا شده است.
آلودگی هوای تهران با توجه به پیامدهای زیانبارش به یکی از ملموسترین معضلات زیستمحیطی پایتخت ایران و چندین شهر دیگر ایران تبدیلشده است. آمارها نشان میدهد که در روزهای تشدید آلودگی هوای تهران، شمار بیماران تنفسی «تا ۶۰ درصد» افزایش مییابد. بیشترین عامل مرتبط با تشدید بیماریهای سیستم قلبی، عروقی و ریوی، افزایش آلایندههای دیاکسید گوگرد، ذرات معلق و منواکسید کربن است، بهطوریکه «آلودگی هوا در تهران بهطور متوسط موجب کاهش ۵ سال از عمر تهرانیها شده است».

شروع آلودگی هوا در تهران
بنا بر نظر برخی از کارشناسان محیطزیست، نخستین زنگ خطر جدی دربارهٔ آلودگی هوای تهران در سال ۱۳۷۴ به صدا درآمد. در آن هنگام نزدیک به یکصد نفر از کارشناسان و مدرسان محیطزیست، جغرافیا و شهرسازی در پی نشستی در سالن اجتماعات پارک شهر تهران، متنی موسوم به بیانیه «هوای تهران ۷۴» منتشر کردند که در آن برای نخستین بار از آلودگی هوای پایتخت بهعنوان یک «بحران ملی» که راه مقابله با آن «عزم ملی» است، نامبرده شد.
تهران بعد از ۱۱ شهر آلوده در چین، هند و پاکستان در رده دوازدهمین شهر آلوده دنیا قرار دارد و در ایران نیز بعد از تهران، اصفهان، مشهد و کرج آلودهترین شهرها هستند. بر اساس فرمولهای سازمان بهداشت جهانی در شهرهای آلوده معمولاً حدود ۸.۹ درصد مرگها را به آلودگی هوا منتسب میکنند. در کشور ما سالانه حدود ۳۷۰ هزار مرگ ثبت میشود که بخشی از آن در کلانشهرهای آلوده است؛ بنابراین میتوان تخمین زد که سالانه نزدیک به ۲۰ هزار مورد از مرگها به آلودگی هوا مرتبط باشد.
علل آلودگی هوای تهران
قبل از اینکه به دلایل ناشی از تعطیلی آلودگی هوای تهران بپردازیم سراغ دلایل آلودگی هوا میرویم. آلایندههای اصلی هوای تهران عبارت است از مونوکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن، اکسیدهای گوگرد، ترکیبات آلی فرّار و ذرات معلق که منابع متحرک (خودرو و سوخت آن)، عامل اصلی آلایندههای فوق میباشند. عامل دیگر آلودگی، منابع ثابت (کارخانهها و سوخت منازل) است. ذرات معلق، خطرناکترین آلایندهها از بین آلایندههای فوق هستند. سازمان بهداشت جهانی (WHO)، این ذرات را خطرناکتر از هر آلایندهای برای سلامت انسان میداند.
عامل اصلی مرگومیرهای ناشی از آلودگی هوای تهران، مربوط به «ذرات معلق» است.
به علت ابعاد میکرونی این ذرات، سیستم بینی و گلوی انسان، قادر به جلوگیری از ورود آنها به درون بدن نیست. کودکان، بیش از بزرگسالان در مقابل نفوذ این ذرات به درون ششهایشان آسیبپذیر هستند.
بیش از ۷۰ درصد «ذرات معلق» در هوای تهران را منابع متحرک (خودروها) تولید میکنند.

تأثیر افزایش مهاجرت بر آلودگی هوای تهران
حتماً میدانید افزایش جمعیت رابطه مستقیمی با افزایش آلودگی دارد، تهران یکی از شهرهایی است که شمار بسیار زیادی مهاجر دائم و همچنین مهاجر روزانه دارد و همین امر بر افزایش آلودگی هوا نقش بسیار پررنگی داشته است.
آلودگی هوای تهران با برجسازی
با افزایش مهاجرت، مسکن جوابگوی این حجم از متقاضی نیست، بنابراین برجسازی بهعنوان یک راهکار غلط و مسکن موقت جایگزین انتخاب شده است! از مهمترین آسیبهای برجسازی میتوان انبوهسازی در منطقه ۲۲ تهران را مثال زد که آلودگی حاصل از ازدیاد جمعیت در این منطقه با وزش باد به سمت تهران، واردشده و کیفیت هوای تهران را دستخوش تأثیرات منفی خود خواهد کرد.
عدم مدیریت حملونقل عمومی
استفاده شخصی و روزانه از خودروها و همچنین نقص بزرگ مدیریت در حملونقل عمومی، از عوامل مهم افزایش آلودگی هوای تهران هستند، همیشه یکی از درخواستهای مهم از خودرودارها استفاده روزانه از وسایل نقلیه عمومی بهجای خودروهای تکسرنشین در جهت کاهش آلودگی هوای تهران بوده، اما کافی است نگاهی به حملونقل عمومی بیندازیم تا پاسخ سؤال خود را مبنی بر چرایی عدم استفاده از وسایل نقلیه عمومی بگیریم!
خودروهای غیراستاندارد
خودروهای غیراستاندارد را نیز میتوان بهعنوان یکی از بزرگترین عوامل آلودگی هوا در تهران دانست. خودروهایی که تولید انحصاری داشته و متأسفانه با استاندارد جهانی فاصله زیادی دارند. روزانه بخش زیادی از مصرف بنزین در ایران مازاد است؛ به این معنا که اگر خودروها استاندارد بود، آن مصرف وجود نداشت و درنتیجه آلودگی نیز کاهش مییافت. چند سالی است که برای کنترل کیفیت خودرو مراکز معاینه فنی خودرو فعالیت دارند. این نظارت بر بهبود شرایط تا حدی مؤثر بوده؛ اما اگر سری به مراکز معاینه فنی بزنید، با کمی گشتوگذار میتوانید متخلفینی را پیدا کنید که با دریافت پول بدون رفع نقص خودروها، سلامت آن را تائید میکنند!
همچنین موتورسیکلتهای غیراستاندارد چندین برابر خودروها در آلودگی هوای تهران نقش دارند.
نقش کشورهای همسایه در آلودگی هوای تهران
بخشی از آلودگی هوای تهران نیز، حاصل مواد شیمیایی و صنعتی کشورهای سوریه، ترکیه و عراق است.
در آلودگی بینقارهای مواد معلق موجود در اتمسفر از کشورهای مختلف عبور کرده و وارد تهران شدهاند و سپس با جریان باد از پایتخت خارج میشوند.
به گفتهی کارشناسان محیطزیست، آلودگیهای بیولوژیکی که از مواد صنعتی حاصلشده، پس از عبور از شهرهای قزوین و زنجان به تهران آمده و درنهایت به سمنان میرود؛ البته خود تهران دارای چند منشأ آلودگی است که پس از چند روز و با جریان باد از شهر خارج میشود.
سکون هوا و پدیده اینورژن (وارونگی دما) بر شدت آلودگی این روزها افزوده است.

ترافیک قزوین به تهران بمب آلودگی هوا
آلایندگی خودروها از یکسو و وجود کارخانهها در کرج و اطراف تهران از سوی دیگر، دیگر علتهای تشدید آلودگی هوا هستند که انتظار میرود نظارت در این بخش نیز بیشتر شود.
در مورد آلودگی هوا در غرب تهران، کوههای قزلحصار باعث میشود آلودگیهای غرب تهران نشست کنند اما ترافیک قزوین به تهران به دلیل تردد بالای خودروها خود یک بمب آلودگی است که باید در این مورد راهکاری اصولی پیدا کرد.
- نقش وزش باد در کاهش آلودگی هوای پایتخت: وزش باد باید دارای سرعت مشخصی باشد تا بتواند هوای تهران را حرکت دهد.
ادعاهای ضدونقیض در مورد تأثیر کیفیت بنزین بر آلودگی هوا
درحالیکه بیشتر مسئولان شهری و استانی تهران در پرونده آلودگی هوای پایتخت، انگشت اتهام خود را بهسوی خودروها نشانه رفتهاند، «احمد نعمتبخش» دبیر انجمن خودروسازان میگوید: خودروها در این زمینه مقصر نیستند بلکه این کیفیت بنزین ارائهشده به آنها است که موجب آلودگی هوا در کلانشهرها میشود.
به گفته نعمتبخش، تولید خودرو بر اساس استاندارد یورو ۵ در حالی در کشور مورد تأکید قرارگرفته است که تولید سوخت این خودروها هنوز حتی وارد فاز آزمایشی تولید نشده و از طرفی، در حال حاضر حتی بنزین یورو ۴ بهصورت سراسری در کشور عرضه نمیشود.
اما این گفتههای نعمتبخش را «نیره پیروزبخت» رئیس سازمان ملی استاندارد ایران تائید نمیکند. او ضمن تائید کیفیت بنزین تولیدی کشور اعلام کرده است: بنزین نمیتواند عامل آلودگی هوا باشد، بلکه عمده خودروهایی که اکنون در کشور تردد میکنند قدیمی هستند و چنانچه بنزین باکیفیت هم دریافت کنند، به آلایندگی خود ادامه خواهند داد.
سیستمهای گرمایشی ساختمانها یک منبع آلودگی هوای تهران
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران یک منبع جدید را بهعنوان یکی از مهمترین آلایندههای تهران معرفی کرده است. او میگوید: بخش قابلتوجهی از آلودگی هوا مربوط به سیستمهای گرمایشی ساختمانهاست و در این خصوص شورای شهر باید با تصویب ضوابط برای ساختمانهای در دست احداث و طبقهبندی محیطزیستی ساختمانها تأثیر بسزایی در کاهش آلایندههای ناشی از این تأسیسات داشته باشد.
به عقیده وی، شهرداریها میتوانند با اقداماتی از قبیل گسترش فضای سبز، توسعه حملونقل همگانی، حمایت از تولید و توسعه خودروهای برقی با اعمال معافیتها و مشوقهای ویژه برای دارندگان این خودروها، تقویت معاینه فنی خودروها، تغییر در ضوابط شهرسازی و ساختوسازها و همچنین تدوین سیاستهایی که منجر به تغییر در سیستمهای گرمایشی ساختمانها شده و با اعمال مشوقها یا جرائم لازم، مصرفکنندگان را به سمت الگوی صحیح مبتنی بر حفظ استانداردهای محیطزیستی سوق دهند.

ازن مقصر اصلی آلودگی هوای تهران
این روزها در تهران و تعدادی از شهرهای کشور، ازن بهعنوان مقصر اصلی آلودگی هوا معرفی میشود. صحبت از یک آلاینده تازهوارد نیست اما تنها دو سال است که اندازهگیری غلظت آن تا حدی دقیقتر شده است و آلودگی ناشی از آن اعلام میشود. بنا به گفته متخصص حوزه آلودگی هوا، متأسفانه تحقیقات لازم در مورد آلاینده ازن در کشور ما انجامنشده و نیاز است که دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی بیشتر در این زمینه ورود کنند تا راهکارهای روشنی برای کنترل این آلاینده مخرب ارائه شود.
- ازن جزو معدود آلایندههایی است که اگر کیفیت هوا در شرایط سالم هم باشد باز میتواند برای برخی از افراد جامعه ازجمله گروههای حساس مشکلاتی ایجاد کند. تحقیقات نشان داده است که بهطور کوتاهمدت در معرض ازن قرار گرفتن، میزان مرگومیر زودرس را افزایش میدهد البته در مورد اثرات طولانیمدت این آلاینده هم شواهدی از وجود مشکلات دیدهشده است ولی کافی نیست و بررسیها ادامه دارد.
در ادامه در مورد دلایل ناشی از تعطیلی آلودگی هوای تهران بحث میکنیم.
تعطیلی مدارس، ادارات و دانشگاهها در آلودگی هوا تهران
شرط تعطیلی مدارس بر اثر آلودگی هوای تهران مبنی بر پایش ۲۴ ساعته شاخصهای آلاینده هواست. طبق تصمیم کارگروه اضطراری آلودگی هوا، اگر میانگین شاخص آلودگی هوا به بالای ۱۵۰ برسد، مدارس تعطیل میشود. وقتی مدارس ابتدایی تعطیل میشوند ۳۰ درصد از بار ترافیکی کاهش مییابد. مبنای تصمیمگیری برای تعطیلی مدارس پایش ۲۴ ساعته شاخص آلودگی هواست و شاخصهای لحظهای مبنای تصمیمگیری محسوب نمیشود.
واضح است که تعطیلی یکروزه ادارات و مدارس استان تهران بار اقتصادی فراوانی به دنبال دارد و راهکار درستی برای حل معضل آلودگی هوا نیست؛ اما در شرایط آلودگی هوا برای حفظ سلامت مردم چارهای جز تعطیلی نیست. با تعطیلی مدارس از میزان ذرات معلق در هوا کم نمیشود، اما باعث حفظ سلامت دانشآموزان میشود چراکه کودکان نسبت به آلودگی هوا آسیبپذیرتر هستند و صدمه زیادی میبینند. درصورتیکه میانگین کیفیت هوای تهران بالای ۱۵۰ باشد بنا بر تصویب کمیته اضطرار هوا دانشگاهها میتوانند تعطیل شوند.
طبق مصوبه هیئتوزیران درصورتیکه میانگین شاخص کیفیت هوای تهران به بالاتر از ۲۰۰ برسد و کمیتهی اضطرار، تعطیلی ادارات استان تهران را تصویب کند؛ پس از تائید رئیسجمهور یا معاون اول رئیسجمهور، ادارات استان تهران تعطیل خواهد شد.
نکته: هرگونه اجبار مدیران مدارس غیردولتی برای حضور دانشآموزان در مدرسه، در روزهای تعطیل به علت آلودگی هوا، تخلف است. آموزشگاههای آزاد علمی و زبان هم مانند مدارس در روزهای تعطیلی، باید تعطیل باشند و دایر بودن آنها تخلف محسوب میشود.
تأثیر تعطیلی مدارس بر آلودگی هوای تهران
در فاصله ۲۲ آبان تا ۲۶ آذر سال ۹۸، با تصمیم کمیته اضطرار آلودگی هوا، مدارس تهران ۷ روز تعطیل شد؛ اما در همه روزهای تعطیل و حداقل یک روز بعد از آنها، نهتنها از میزان ذرات معلق موجود در آسمان کم نشد که بر غلظت آنها و همینطور میزان گازهای آلاینده، افزوده و آلودگی سنگینتر شد.
تعطیلی مدارس آلودگی هوای تهران به معنای کاهش رفتوآمدها و درنتیجه کاهش حجم تردد خودروهای شخصی(منابع آلاینده هوا) است که به شکل منطقی و مورد انتظار، میزان کاهش ترافیک ناشی از تعطیلی مراکز کار یا تحصیل، اثر مستقیم (کاهشی) بر آلودگی هوا دارد؛ اما چرا با تعطیلی حاصل از تصمیمات کمیته اضطرار آلودگی هوا در تهران، دستآخر نتیجه وارونه در هوای شهر به دست آمد؟

عدم اعلام به موقع تعطیلی آلودگی هوای تهران
بررسیها دراینباره نشان میدهد: کوتاهی جمع عوامل مسئول شرایط اضطرار، در تصمیمگیری «بهموقع» برای اعلام تعطیلی، آنهم بهرغم «اعلام قبلی هشدارهای صریح و مکتوب سازمانهای متولی پایش شرایط جوی و آلودگی هوا» باعث شده کارکرد نهفته در «تعطیلی از قبل اعلامشده» جای خود را به «تعطیلیهای بیخاصیت» بدهد و عملاً، روند تشدید آلودگی هوا بدون تأثیرپذیری از تعطیلات بیخاصیت، به مسیر افزایشی خود ادامه دهد.
کمیته اضطرار همواره در ساعات پایانی یک روز پر آلوده که شاخص کیفیت هوا ساعتها قبل از آن در وضعیت نارنجی بوده و از صبح همه شواهد جوی از شدت گرفتن آلودگی حکایت داشته، تصمیم میگیرد مدارس شهر را برای روز بعد تعطیل اعلام کند.
این در حالی است که حداقل ۴۸ ساعت و اغلب ۹۶ ساعت قبل از ورود شاخص کیفیت هوا به وضعیت «قرمز» یا همان «هشدار»، اطلاعیههای رسمی از سوی سازمان هواشناسی تحت عنوان «اطلاعیه ویژه آلودگی هوا» درباره مخاطره افزایش غلظت آلایندهها در تهران و شهرهای بزرگ منتشر میشود. این نوع اطلاعیهها در همه «۲ روز قبل از روزهایی» که طی یک ماه اخیر مدارس تهران به خاطر اوجگیری آلودگی، تعطیل اعلام شد، به شکل عمومی انتشار پیدا کرد و درعینحال رونوشت آن به ۷ وزیر، استاندار تهران و شهردار تهران نیز اعلام ویژه شد؛ اما شکل تصمیمگیری برای تعطیل کردن بخشی از فعالیتها در شهر بهگونهای رقم خورد که ظاهراً هشدارهای رسمی و شواهد جوی اصلاً ملاک عمل مدیران نبوده است.
نکته
در قانون هوای پاک مصوب سال ۹۶ تأکید شده است، مقامات مسئول کنترل و مدیریت شرایط اضطرار هوا موظفاند حداکثر ۱۲ ساعت بعد از اعلام گزارشهای پیشبینی وخامت اوضاع کیفیت هوا، نسبت به تصمیمگیری برای اقدامات کاهنده آلودگی با هدف «بازدارندگی در برابر آلودگی بیشتر» اقدام کنند؛ اما آنچه در یک ماه اخیر در کارنامه مدیران مسئول مدیریت آلودگی هوای پایتخت به ثبت رسید، تصمیمگیری در خارج از زمان طلایی برای اعلام تعطیلی ناشی از آلودگی هوای تهران و در واقعیت، «تأخیر غیرموجه در تعطیل کردن مدارس» بود.
«زمان طلایی» در شرایط اضطرار چیست؟
زمان طلایی برای تصمیمگیری درباره اعلام تعطیلی مدارس بر اثر آلودگی هوای تهران موقعیتی است که هنوز «انباشت آلودگی» در آسمان اتفاق نیفتاده است. اگر کمیته اضطرار آلودگی هوا درست در همان روز انتشار اطلاعیه سازمان هواشناسی درباره آلودگی هوای تهران، با تعطیلی مدارس از فردای همان روز به مدت حداقل دو روز موافقت کند جلوی تشکیل «انبار ذرات آلاینده در هوا» را میگیرد و همین مهار روند رو به رشد آلودگی، مانع از «انباشت آلودگی» میشود و درنتیجه، با کاهش ترددهای درونشهری ناشی از تعطیلی مدارس، جلوی افزایش شاخص به وضعیت «قرمز» گرفته خواهد شد.
اما زمانی که انباشت اتفاق میافتد، هرچقدر ترافیک کمتر شود چونکه هوا به خاطر نبود باد و باران، پایدار است، امکان صعود آلودگی انبارشده به تراز بالاتر جو وجود ندارد (پدیده وارونگی هوا) و درنتیجه، کاهش آلودگی رخ نمیدهد. این وضعیت همان وضعیتی است که در همهی روزهای تعطیلشدهی ماه آذر در آسمان پایتخت رقم خورد.
چرا با تعطیلی ناشی از آلودگی هوای تهران و کاهش ترافیک آلودگی کم نشد؟
پاسخ این است که آلودگی هوا میتوانست در اثر تعطیلی بخشی از فعالیتها در شهر به شکل چشمگیر کاهش پیدا کند اما چون زمان اعلام تعطیلی، اصلاً مناسب نبود، تعطیلی اثر صفر به جا گذاشت. در خوشبینانهترین حالت میتوان گفت تعطیلی نافرم مدارس فقط جلوی بحرانیتر شدن آلودگی را گرفت اما نتوانست بحران را فروکش کند.
شکل فعلی مواجهه مدیران مسئول شرایط اضطرار تهران بهگونهای است که تصمیمات در این حوزه بهجای آنکه از روی پیشبینیهای رسمی و سازمانی مرتبط با وضعیت آلودگی اتخاذ شود، «روی هوا» است به این معنا که مدیران مسئول شرایط اضطرار در این مدت بدون توجه به «آیندهنگری» دستگاهها و تجهیزات پایش و رهگیری آلودگیهای پیش رو تا زمان «مشاهده چشمی اوج آلودگی» بیعمل ماندهاند و درست زمانی که «انباشت آلودگی» در آسمان تهران رخداده است، تصمیم گرفتهاند و روز بعد را تعطیل اعلام کردهاند.
تعطیلی مدارس در ماههای آبان و آذر چونکه در بدترین زمان (خارج از وقت طلایی) اعلام شد، نهتنها میزان آلودگی هوا را کاهش نداد که حتی غلظت ذرات آلاینده در آسمان به دلیل اثر غالب «شرایط جوی (سکون هوا)» افزایش و در بهترین حالت، شتاب افزایش آلودگی تا حدودی تخفیف پیدا کرد.

تأثیرات منفی تعطیلی آلودگی هوای تهران روی دانش آموزان
دانش آموزان با این تعطیلات نمیتوانند به اهداف درسی مدنظر آموزشوپرورش برسند. تعطیلی مدارس آثار غیرقابل جبرانی روی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان میگذارد. یک کارشناس مسائل آموزشی با بیان اینکه نظام آموزش و سیستم ارزشیابی ما نمره محور است اظهار کرد: در نظام آموزشی ما بهجای اینکه بیشتر فرآیند محور باشیم، نتیجه گرا هستیم. تعطیلی مدارس آثار غیرقابل جبرانی روی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان میگذارد. مدرسه محیط تعاملات اجتماعی است و رشد چندگانهای در مدرسه اتفاق میافتد. برنامه مدرسه زمانبندیشده است و بر اساس تقویم آموزشی پیشبینیشده این تعاملات اجتماعی صورت میگیرد. بر اساس تقویم آموزشی کتابهای درسی و محتوای درسی تولیدشده و در تقویم آموزشی گنجاندهشده و ارزشیابی بر اساس این برنامه درسی تدوین میشود.
لطمه تعطیلات مدارس را دانشآموزانی میبینند که با بقیه تفاوتهای فردی دارند. این تعطیلات مکرر باعث میشود حتی اگر کلاس جبرانی هم گذاشته شود معلم سعی کند بهسرعت دروس عقبمانده را برای دانش آموزان تدریس کند تا دانشآموز را به آزمون برساند و لطمه این امر را در این بین دانشآموزانی میبینند که با بقیه دانش آموزان تفاوتهای فردی دارند و در واقع به این صورت بیعدالتی رخ میدهد. برخی از خانوادهها به دلیل تمکن مالی میتوانند این عقبماندگی تحصیلی به دلیل تعطیلی مدارس را جبران کنند هرچند مدرسه یک محیط بیبدیل است و امکانات دیگر بههیچوجه نمیتواند آن را جبران کند.
وارد آمدن لطمه جبران ناپذیر بر اثر تعطیلات زیاد
تدریس علاوه بر اینکه هنر است، یک تخصص است و در صلاحیت هر کسی جز معلمان نیست؛ بنابراین اینکه گفته شود والدین میتوانند این خلأ را در منزل پر کنند، غلط است و قابل جبران نیست. تعطیلی مدارس لطمه جبرانناپذیری به دانش آموزان میزند و بعدها هم اگر بخواهند معلمان را مجبور کنند که در پایان سال تحصیلی این روزها را اضافه کنند،علاوه بر اینکه دانش آموزان ممکن است در فصول پایان سال تحصیلی به گرما بخورند؛ فصل مناسبی نیز برای جبران نیست و اینکه شاید معلمان راضی به انجام این کار نباشند. اگر مجبور به این اقدام شوند ممکن است خیلی سریع از کنار این درسها بگذرند؛ درصورتیکه این برنامه درسی زمانبندیشده و پیشبینیشده که سال تحصیلی باید چه مدت باشد.
علاوه بر این مشکلات، وقتی وقفهای بین درس دانش آموزان میافتد به یادگیری هم لطمه وارد میشود. مثلاً زبان انگلیسی یا ریاضی باید مدام تکرار شود چون فرار هستند، ولی وقتی آموزش آنها دو هفته به تعویق بیفتد آثار جبرانناپذیری روی یاددهی و یادگیری میگذارد. در تصمیمگیری برای تعطیلی مدارس باید این مسائل هم محاسبه شود و نباید این مسائل نادیده گرفته شود.
مناسبتهای مختلف علاوه بر تعطیلی آلودگی هوای تهران
علاوه بر تعطیلی آلودگی هوای تهران تعطیلی مناسبتهای مختلف را نیز داریم. زمان تحصیل یک قاعده مخصوص به خود دارد و علاوه بر تعطیلات آلودگی هوا، بهصورت طبیعی هم ما در طول سال تحصیلی تعطیلیهایی به مناسبتهای مختلف داریم؛ و این تعطیلات و آلودگی هوا هم که اضافه شود سال تحصیلی بسیار کوتاهی خواهیم داشت که لطمهای جدی به بحث آموزش و مسائل درسی دانش آموزان میزند.

مشکلات تعطیلی آلودگی هوای تهران برای خانوادهها
تعطیلی مدارس مشکلاتی برای خانوادهها نیز ایجاد میکند، چراکه برخی از والدین کارمند و شاغل هستند و کنترل بچهها در خانههای آپارتمانی مشکل است. این ناهمگونی بین ورود و خروج والدین و بچهها ممکن است آثار سوء جبرانناپذیری در پی داشته باشد.
راهکار جایگزین تعطیلی مدارس ناشی از آلودگی هوای تهران و سایر جاها
باید راههای جایگزین جهت تعطیلی آلودگی هوای تهران و سایر شهرهای شلوغ که برای عموم مردم پیشبینی میشود، استفاده شود؛ یعنی باید زیرساخت حملونقل عمومی را توسعه دهند و توصیه شود که دانش آموزان در کلانشهرها و مخصوصاً دانش آموزان ابتدایی حداکثر در ۵۰۰ تا هزار متری محدوده منزل به مدرسه بروند. فعالیتهای داخل حیاط مدرسه مثل ورزش و برنامه صبحگاهی را محدود کنند؛ ولی ادامهدار بودن این تعطیلات در هیچ کشوری در دنیا اتفاق نیفتاده است. مدرسه اهداف زیادی را دنبال میکند که والدین و سیستمهای هوشمند الکترونیک نمیتوانند جایگزین اهدافی شوند که در مدرسه و با حضور معلم به آن میرسیم.
اطلاعات بیشتر در مورد آلودگی هوا
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آلودگی هوا میتوانید به ویکیپدیا مراجعه نمایید.
با مطالعهی مطلب زیر میتوانید نقایص فنی خودروی خود، از جمله تولید دود اضافی را برطرف نمایید، تا در این جهت به کاهش آلایندههای موجود در هوا کمک نمایید.
وبسایت واسط کالا یا اپلیکیشن واسط کالا مکانی امن و راحت برای خرید و فروش راحت و بدون دردسر.
دیگه ماسک زدن هم جواب نمیده...کاش فکری برمیداشتن
کاش یه آدم دلسوز پیدا میشد که یه فکری به حال آلودگی هوای تهران بکنه.خفه شدیم تو این هوا